AED tudi na Veterini Jagodič

26.12.2018, 10:34, Jure Godler
853 ogledov
Foto galerija5 slik

Šentjur, 24. 12. 2018 – Na Veterini Jagodič je za vse krajane Sel in Dol na novo montiran avtomatski eksterni defibrilator AED. To je naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca in s pomočjo električnega sunka lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Uporaba AED je enostavna in jo lahko uporablja prav vsak. Pri zastoju srca in pred prihodom AED je nujna masaža srca, ki poveča možnosti oživljanja. AED daje navodila v slovenskem jeziku in vse, kar je potrebno reševalcu postoriti, je, slediti temu.

Dušan Jagodič, direktor Veterine Jagodič, nam je zaupal, da se je prvič seznanil z AED, ko je moral opravljati obvezno obnovo izobraževanja za oživljanje na podjetju. V vsakem podjetju mora biti nekdo, ki je za to usposobljen. Po tem, ko se je pozanimal, če je v bližini veterine nameščen kakšen defibrilator, je ugotovil, da ga na Selah ni. Zato se je v dogovoru z Območno organizacjo Rdečega križa Šentjur odločil, da ga kupi in montira na svojo ambulanto. S tem pa se je odpovedal sredstvom vsakoletnih voščil strankam. “Namen nameščenega AED je, da reši kakšno življenje v primeru zastoja srca,” je povedal Jagodič. Celotna investicija je Veterino stala 1760 evrov.

Ne mečite petard

Prav tako veterina svetuje, da če je možno, da se ob novem letu uporablja čim manj pirotehničnih sredstev, najrajši pa vidijo, da jih ne bi bilo. Živali so zelo občutljive na pokanje, saj moramo vedeti, da pes trikrat bolj sliši kot človek. Pokanja pa se bojijo tudi krave in konji. Pok povzroča živalim strah in stres ter nepotrebno stisko. Lastnikom domačih živali svetujejo, da psa ali mačko dajo v prostor, kjer je mir, lahko jim dajo tudi glasbo, ki jim igra, da v čim večji meri izključijo pokanje od okolja. Za tiste živali, ki pa se zelo vznemirijo, se pa lahko uporabijo tudi naravni preparati, ki jim lahko dajemo v hrano že nekaj dni prej.

V Veterini Jagodič se zahvaljujejo vsem strankam za dolgoletno zaupanje ter jim želijo vesel božič in srečno, zdravo in uspešno novo leto. Naj ohranijo pogum in nikoli ne obupajo. (Jure Godler)