Kreslin

Dan državnosti z Mojmirjem Sepetom

26.06.2015, 09:38, Jure Godler
651 ogledov
Foto galerija18 slik

Šentjur, 24. 6. 2015 – Slaba vremenska prognoza je zakuhala pri vstopu v poletje kar nekaj prestavitev prireditev na suho pod streho. Slabe napovedi so se ustrašili tudi organizatorji osrednje prireditve ob dnevu državnosti, člani Pihalnega orkestra Šentjur, ki niso kockali z “ali bo dež ali ne,” ter prireditev prestavili v dvorano OŠ Hruševec Šentjur. Uveturo v prireditev so pripravili praporščaki, ki jih je bile letos nekaj manj, ter ob zvokih koračnice zakorakali v dvorano.

Kot se spodobi, pa so prireditev začeli z osrednjim govorom šentjurskega župana mag. Marka Diacija. Poudaril je, da smo ponosni na domači kraj in na našo domovino ter “da smo od nje pričakovali oz. si jo predstavljali nekoliko drugače.” Brez dlake na jeziku je župan nadaljeval kritično ter izpostavil, da smo v četrt stoletja zorenja pristali v sivem realizmu proslav “za vse barve in politične okuse, v tiraniji strankarske polarizacije in v deželi, ko nam trg diktira celo čas za piknik.” Okrcal je tudi medije, “ki kolektivno, kot da so na križarskem pohodu, z lučjo pri belem dnevu iščejo krivce za nastanek krize. Kolumne so polne pikrosti, zloveščih napovedi in zmagoslavnih ugotovitev, da smo dosegli dno, kot država, kot družba in socialna kategorija.”  Ni ostal dolžen niti politiki: “Ni več omejitev, ni dostojanstva, ne izbira se sredstev, sezona lova na čarovnice traja vse leto.” Temu pa, pravi, da smo podlegi tudi državljani, in “negativizen je postal nacionalni šport številka ena,” to pa je največja škoda, ki smo jo utrpeli državljani. Izpostavil je izginjanje srednjega razreda, nezaposlenost, revščino nekaterih, socialne stiske delavcev, ki s plačo ne morejo kriti niti osnovnih stroškov. “Vse to je sramotno in vredno obsojanja.”

Kot najslabše, kar se nam je zgodilo, pa omeni, da smo otopeli v ljudstvo, ki verjame, da se mu slabe strani dogajajo zato, ker si to zasluži, da je položaj neizhoden in da si pri tem ne moremo pomagati. Krepi se nezaupanje v državo, njene institucije in organe. Ni ostal dolžen niti “osamosvojiteljem”, ki menijo, “da osamosvojitev ni od ljudstva, ki si jo je plebisciralo, temveč od osamosvojiteljev.”  Končal pa za apleom, da se moramo zbuditi kot ljudstvo, kot narod in ne kot “skupek vase zaverovanih z lastnim uspehom in promocijo obsedenih posameznikov.” Zgodbo o uspehu je izenačil z zgodbo naših državnih prvakov, ekipo Tajfuna, “ki so dokazali, da je veličina v srčnosti, želji, boju do zadnje žoge in do zadnjega atoma moči.” 

Po osrednjem govoru je taktirko v svoje roke prevzel dirigent Jurij Hladnik in nadaljevali so v poletnih ritmih, kot je bil naslov koncerta pihalnega orkestra “Pod slovenskimi zvezdami poletne noči – poklon Mojmirju Sepetu”. Mojmir Sepe pa je bil tudi osrednji gost večera. Ta je prevzel igranje klavirja, dirigentsko palico in celo petje, ker je opravil odlično in skrival svoja leta. Skladatelj in dirigent bo namreč v v naslednjem mesecu praznoval svoj že 85. rojstni dan. Prireditev je povezovala Maja Šturm. (Jure Godler; foto: Jure Godler, Jure Raztočnik)