Danica Recko prejela zlato plaketo TZ Slovenije

08.03.2019, 16:27, Jure Godler
525 ogledov
Foto galerija6 slik

Dobrina, 1. 3. 2019 – V prostorih Gasilskega doma krajanov v Dobrini je potekal 22. redni letni občni zbor Društva Izviri Dobrina. Srečanje je med drugim potekalo v znamenju podelitev številnih pohval in priznanj, najprestižnejše, zlato plaketo,  pa je prejela predsednica društva Danica Recko, katero je v imenu TZ Slovenije podelil njen predsednik Peter Misja

Bogata lanskoletna bera aktivnosti

Poročilo, ki ga je pristotnim članom in številnim gostom prebrala predsednica Danica Recko, odstira trud za čim večjo promocijo in prepoznavnost kraja na številnih področjih. Lanskoletni program so v celoti realizirali, kar potrjujejo odmevne akcije in izpeljane tradicionalne prireditve.  Eden teh je Valeninov pohod, ki se sedaj odvija v popoldanskih urah, kar so po besedah predsednice pohodniki tudi dobro sprejeli. Že po tradiciji se pri njih odvija prvomajska budnica Pihalnega orkestra Šentjur, poleg njih pa se oglasijo še Rončki bojleraši.

Pod streho so spravili tudi Dobrinsko noč in prikaz rezi sadnega drevja na domačiji Slavka Kolarja. Dobrinčani so sodelovali tudi lani na salamijadi v Šentilju pri Velenju pri tamkajšnjim posestrinem društvu in pridobili kar 5 pokalov. S TD Velenje so lani sodelovali v projektu Moja dežela lepa in gostoljubna in ocenjevali urejena okolja in domove v različnih kategorijah.  Tudi sicer spodbujajo krajane za lepše in prijazno okolje s čistilnimi akcijami. Med drugim Reckova v poročilu izpostavi že sedmo gostovanje Radijske delavnice znancev radia Maribo v Dobrini, kjer so kraj predstavili širši slovenski javnosti.

Promocija Dobrine

Dobrina pa se s s svojo kulturno dediščino promovira tudi izven kraja. Pri tem imajo zasluge Dobrinske predice, obiski sejmov, srečanj in prireditev po Sloveniji. Dobro so se izkazali tudi pri kuhanju kisle župe na tekmovanju v Viršanju, ker so dosegli drugo mesto, ponosni pa so tudi na dokumentarno oddajo TV Slovenije, v kateri so lani posneli stolp ljubezni na Žusmu ter sodelujoče v programu: Kozjanski lumpi, Fantje z Žusma , otroci POŠ Loka pri Žusmu ter Danica Recko.  

Izpostavila je še zdrav način življenja s telesno aktivnostjo v zimskem času. Nekaj so postorili tudi na investicijskem področju in sofinancirali zamenjavo kritine na domu krajanov, v jesenskem času pa so sodelovali z Občino Šentjur pri obnovi plošče v spomin padlim faranom iz prve svetovne vojne. 

Megaliti Žusma – nova sekcija  

Tudi program dela za letošnje leto je zastavljen po ustaljenih tirnicah, z vsemi tradicionalnimi prireditvami, akcijami in srečanji v domačem kraju in izven njega. Skupaj z Občino Šentjur in domačo krajevno skupnostjo bodo v kraju pridobili defibrilator ter si skupno prizadevali tudi za pridobitev sredstev iz razpisov.  Eden takšnih željenih projektov  je Doživljajski turizem od vznožja do vrha Žusma »Občutim Žusem«.  K prepoznavnosti kraja pripomore tudi sekcija Fantje iz Žusma, ki se bodo tudi letos odzivali na povabila na nastope, v planu pa imajo tudi snemanje druge zgoščenke.  

Društvo Izviri so letos bogatejši še za eno sekcijo, ki se je poimenovala Megaliti Žusma in bo v prvi vrsti poskrbela za ohranitev naravne in kulturne dediščine Žusma. Njihov predstavljen program za letos obsega  nadaljevnje aktivnosti za prepoznavost, ovrednotenje in zaščito megalitov Žusma, ki jih je začela kot Civilna iniciativa za ohranitev naravne in kulturne dediščine Žusem, zbiranje zapisanih in nezapisanih informacij,  zgodbe o Žusmu, popis megalitne strukture Žusma, izvedba Likovne kolonije na temo Lepote Žusma, predstavitev v medijih ter motiviranje članov civilne inciative za včlanitev v društvo Izviri Dobrina. 

Prepoznani na najvišjem nivoju 

Letos so za lanskoletno akcijo za najbolj urejene domove in okolja podelili kar 44 priznanj, od tega 16 srebrnih in 28 zlatih. Zgovorne in vzpodbune so tudi številke prejemnikov srebrnih in zlatih znakov TZ Slovenije. Srebrni znak in pisno priznanje TZ Slovenije so prejeli: Franci Hrovatič, Slavko Kovačič, Stanka Kovačič, Marija Parfant in Milan Plevnik. Zlati znak in pisno priznanje sta prejela Alojz Slavko Kolar in Martin Recko. Najvišje priznanje, zlato plaketo TZ Slovenije pa je za izjemne dosežke na turističnem področju prejela predsednica društva Izviri Danica Recko.

Izraze zadovoljstva in čestitke prejemnikom priznanj, predvsem pa predsednici, so v svojem nagovoru med drugim izrekli župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci,  predsednik TZ Slovenije Peter Misja ter predsednik KS Loka pri Žusmu Srečko Kranjčan. Slednji je še posebej poudaril ponos na Reckovo, ki bdi prostovoljno nad vsemi aktivnostmi in organizacijami v kraju. Njeno angažiranost in prizadevanje so pohvalili tudi predstavniki domačih in sorodnih društev od drugod ter zaželeli dobrega in plodnega sodelovanja tudi v prihodnosti. Za kulturne minute je tokrat poskrbela citrarka Sara Žafran. Naj še dodamo, da je na občnem zboru bila prisotna tudi podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj.

(Majda Rezec, foto: arhiv Društva Izviri Dobrina)