Dušan Debenak: Za dobro igro je potrebna moštvena kemija

13.09.2018, 13:08, Jure Godler
424 ogledov
Foto galerija6 slik

Pogovarjali smo se s predsednikom Košarkarskega kluba Šentjur, Dušanom Debenakom (56). Debenak je končal študij gozdarstva v Ljubljani, danes pa je sodni cenilec in izvedenec za gozdarstvo. Na mestu predsednika šentjurskega košarkarskega prvoligaša pa je lansko leto nadomestil Iztoka Špana.

G. Debenak, začela se je nova košarkarska sezona, Šentjurčani pa imamo ponovno prenovljeno ekipo. Nam lahko poveste več o tem?

Že vrsto let nam je želja, da bi zadržali v naši sredini okostje košarkarske ekipe, da lahko kontinuirano delamo. Prednost vsake ekipe je, če so nekateri igralci že igrali skupaj in se dobro poznajo. Žal pa nam to večkrat ne uspeva. Vse naše pogodbe z igralci so bile kratkoročne, ker dolgoročnih ne uspemo podpisati zaradi stabilnosti financ. Prav tako je tudi želja igralcev imeti vsaj triletne pogodbe. Vendar so takšne pogodbe lahko problematične tudi z vidika poškodb ali odhodov igralcev, na kar pa ne moremo pristajati. Zato so naše želje, da podpišemo pogodbe z možnostjo odstopa ene ali druge strani, kar pa zadnje dve leti že prakticiramo. Že lani smo triletno pogodbo podpisali z Žigo Jurčkom, z letošnjimi igralci pa imamo večinoma podpisane večletne pogodbe. 

Koliko igralcev imamo?

Šentjursko ekipo sestavlja deset igralcev in nekaj mladih. To so krila – Davor Konjević, Dejan Čigoja, Jernej Ledl, branilci – Jan Strmčnik, Michael Harmon, Tomaž Jereb, Žiga Jurček in centri – Matej Krušič, Miloš Pešič ter Emir Ahmedovič. Deseterica je dobra osnova za trening, saj za dobro igro potrebujemo dober trening. Za dober trening potrebujemo deset enakovrednih igralcev. 

Kaj pa naš mladinski pogon? Lahko upamo na kakšna nova šentjurska imena v naši prvi peterki?

V mladinskem pogonu imamo šibka letnika 2001 in 2002. Se pa pozna dobro delo trenerja Boštjana Kočarja. Težava mladih fantov je, da so preveč neučakani. Med mladimi lahko izpostavim Žiga Debelaka, vendar se mora še izkazati. Mu pa puščamo proste roke, če bi se želel pridružiti Podčetrtku ali Celju. Ima možnost treninga s starejšimi in seveda tisto minutažo, ki si jo bo na tekmah izboril. 

V slovenski košarkarski ligi imamo enega najmanjših proračunov od desetih klubov. Kakšne so naše možnosti za preboj v ligo za prvaka in naprej?

Košarka je timski šport in za dobro igro je potrebno veliko medsebojne kemije. Povrh tega pa je potrebno imeti tudi odličnega trenerja, ki mora biti tudi dober psiholog, kar je pomembno že pri sestavi ekipe. Sestavljanje šentjurske ekipe nismo prepustili izključno trenerju, temveč smo jo sooblikovali v upravnem odboru. Končno besedo je imel klub, vendar smo upoštevali želje trenerja Jakše Vulića. Naj omenim, da tisto leto, ko smo postali državni prvaki, nismo še zdaleč imeli najboljših igralcev, imeli pa smo najboljšo kemijo v ekipi. Zaradi tega smo premagali večja imena. 

Zdi se, da klub ni imel prave sreče s trenerji. Po odhodu Dejana Mihevca se je na naši klopi zvrstilo kar nekaj trenerjev, ki so bili vsi po vrsti dokaj neuspešni. Zakaj se je to dogajalo?

Vsak trener ima pozitive in negativne lastnosti. Damjana Novakovića nismo mogli zadržati, ker je bila ponudba Rogaške predobra. Dejan Mihevc se je pokazal kot izjemen strateg pri sestavi in oblikovanju ekipe. Naredil je maksimalne poteze, čeprav so se kasneje pri ABA-ligi pokazale tudi nekatere slabosti. Splitčan Krešimir Bašić je imel dobre ideje, vendar se je znašel v času, ko smo zaključili z ABA-ligo. Takrat sta ostala samo še dva igralca. Igralci so bili zaradi igranja v ABA-ligi izjemno poceni. Naša napaka je bila, da takrat nismo podpisovali dolgoročne pogodbe s ključnimi nosilci igre. Bašić je takrat pripeljal v kljub pet igralcev, dva sta bila “čisto mimo”, trije pa so se uspeli iz Šentjurja prodati za velike denarje naprej. Žal pa kot trener ni pokazal želenega rezultata, zato smo se razšli. Z Jurico Golemcem smo dobili enega najboljših trenerjev, vendar je za igranje potreboval ekipo 14 enakovrednih igralcev, česar pa mu nismo mogli zagotoviti.  Andrej Žakelj je v Podčetrtku naredil dober rezulatat, v Šentjurju pa smo kljub temu, da smo upoštevali njegove želje pri sestavi ekipe, te nismo sestavili. Takrat pa smo se povezali z Vulićem, ki je z nami podpisal triletno pogodbo.

Košarkarski bazen okoli nas je zelo močan. Rogaška, Podčetrtek, Polzela, Laško, iz druge lige se želi prebiti Celje, ki se je letos okrepil celo z enim našim nekdanjim igralcem Jimmiejem Huntom. Potem bo v tem skoncentriranem delu Slovenije 4-5 ali celo šest klubov od desetih. Kaj pomeni to za Šentjur? KZS-ju to verjetno ni všeč?

Seveda, to KZS-ju ni všeč. Zelo mlade igralce potegnejo klubi, ki so bližje, ki imajo boljše zasnovane mlajše pogone. To je treba vzeti kot prednost in pozornost nameniti predvsem delu z mladimi. Z  dobrim trenerskim kadrom bomo skušali doseči, da bodo otroci prišli v prave pedagoške roke. Vsi morajo znati igrati na vseh pozicijah, rezultat pa ni primarnega pomena. Naša želja in končni cilj je, da vsako leto dobimo enega ali dva v prvi pogon.

Bistvo pa je, da je v našo šolo košarke vpisanih več kot sto otrok, ki si želijo igrati košarko in bodo mogoče kdaj tudi delovali v košarki, ne samo kot igralci, temveč kot sodniki, trenerji in drugo osebje. Mladega Jana Šentjurca je opazil tudi Jurica Golemac in ga je potegnil sebi v Sixt Primorsko, kar je velik uspeh za mladega pomočnika trenerja. Očitno pa bomo morali po mlade igralce seči tudi izven meja Slovenije. Jih poučevati, nastaniti in trenirati ter z njimi narediti rezultat. Tako kot smo delali doslej, ni dolgoročna perspektiva. 

Mladi igralci lahko v okolici dobijo veliko priložnosti. Zakaj bi mlad igralec prišel v Šentjur, če ne bo dobil priložnosti se pokazati v prvi ekipi? Roko na srce, mladi igrajo zelo malo.

Mi smo v teh dneh naredili triletno pogodbo z Jernejem Ledlom. Bil je igralec Laškega, živi v Vojniku in ima jasne ambicije in želje – uspeti v košarki. Trener Vulić je bil nad njegovim pristopom navdušen. Takšnega potenciala, kot ga ima on, ni v bližnji okolici. Želim si, da bi v Šentjurju lahko imeli nekaj sob za naše košarkarje, kjer bi lahko bili mladi igralci tudi iz širše okolice. Da jih tukaj vzgojimo in oblikujemo v dobre košarkarje. 

Hvala za vaš čas in pogovor. (Jure Godler)