Evterpa je srečala Orffa na Ipavčevem vrtu

06.06.2018, 09:01, Jure Godler
216 ogledov
Foto galerija14 slik

Šentjur, 29. 5. 2018 – Kar malo nenavadno je, da bi se lahko srečala Evterpa iz grškega Olimpa in Orff iz Munchna, pa še to v Šentjurju, pa vendarle se je to zgodilo. Carl Orff je bil skladatelj, vendar je postal znan, ko je razvil nov model glasbene in gibalne vzgoje – Orffove delavnice in razvil celo družino tolkal. Po drugi strani pa je Evterpa bila ena izmed devetih muz v grški mitologiji, katere naloga je bila kratkočasiti in razveseljevati grške bogove na Olimpu. O njej pravijo, da je izumila flavto. Torej tolkala in flavta?

Ravno ti dve glasbeni zvrsti pa sta združili profesorici glasbe Tina Pečar in Diana Štih ter na simpatičnem koncertu na vrtu Ipavčeve hiše povezali Orffov orkester s kvartetom pevk in trio flavtistk Evterpa. “Z zadostnim številom Orffovih instrumentov lahko zaigramo vsako skladbo,” je povedala Pečarjeva, ki je naredila kar nekaj priredb modernejših popevk, kot so To mi je všeč (Nina Pušlar), Perfect (Ed Sheeran), Ne bodi kot drugi (Ditka) itd.

Trio Evterpa pa sestavljajo tri mlade in izvrstne flavtistke Julija Kalan, Iza Pia Peperko in Janja Šolinc. Flavtistke se v tej zasedbi velikokrat udeležujejo tekmovanj, kjer dosegajo izjemne rezultate. Lep koncert obeh skupin je sicer zmotil naliv, a mladi glasbeniki se niso dali motiti in so svoj program odlično izpeljali. (Jure Godler)