Avto Krka

Galebi Eme poleteli na državno srečanje otroških gledaliških skupin

12.06.2018, 09:55, Jure Godler
173 ogledov
Foto galerija18 slik

Novo mesto, 7. 6. 2018 – V osnovnih šolah v občini Šentjur je otroško gledališko ustvarjanje zelo živahno. Vsako leto nastane kakšna nova skupina, saj je zanimanje za igranje na odru pri otrocih vedno večje. Skupine se lahko predstavijo na območnem srečanju otroških gledališč, ki ga organizira JSKD OI Šentjur, na srečanju pa otroške predstave ocenjujejo gledališki igralci, ki določijo, katere skupine dosegajo regijski nivo. Na našem letošnjem srečanju so po mnenju selektorja Damjana Trbovca od sedmih predstav kar tri predstave bile tako dobre, da so lahko sodelovale na regijskem srečanju: Čenča (Dramski krožek OŠ Dramlje), Kako dobiti vlogo hrasta? #gledališčevdevetletki (Teater (nade)budnih OŠ Franja Malgaja Šentjur) in Ema Pipifilipi (Otroška gledališka skupina OŠ Franja Malgaja Šentjur).

Med 74 predstavami

Na regijskem srečanju je iz cele Slovenije sodelovalo 74 predstav, kar pomeni, da je selektorica Ana Ruter imela težaško delo, ko je morala za državno srečanje izbrati le 12 najboljših otroških gledaliških predstav. A malgajevcem je spet uspelo – in to že 3. leto zapored! Izvrstna predstava Ema Pipifilipi, ki združuje igro in ples, podprta pa je z bogato kostumografijo in scenografijo, je prepričala selektorico. Predstava govori o galebih po imenu Ema – prav vsem je tako ime, tudi samčkom. Tega nihče ne opazi, in zato Ema Pipifilipi zapusti svojo družino in gre v svet. V svetu pa spozna, da smo vsi, ki sobivamo na tej zemlji, ena velika družina.

Predstava z močnim moralnim sporočilom je navdušila tudi gledalce v Novem mestu, kjer je od 5. do 7. junija potekalo državno srečanje otroških lutkovnih in gledaliških skupin. Skupina je za uvrstitev na državno srečanje prejela zlato priznanje, kar je vsem mladim igralcem in njihovim mentoricam (Laura Senger Jakončič, Ksenija Steblovnik Rak in Alenka Žolgar Jakopič) pomeni zelo veliko glede na ves čas in trud, ki so ga namenili predstavi. Drameljska in še ena malgajevska predstava, ki sta sodelovali na regijskem srečanju, pa sta prejeli srebrno priznanje.

S takšno »bilanco« šentjurska izpostava JSKD beleži najuspešnejšo sezono otroških gledaliških skupin. Vsem mladim, nadobudnim gledališčnikom in njihovim mentoricam iskreno čestitamo in jim želimo veliko navdiha pri ustvarjanju novih predstav tudi v prihodnje! (N. M.)