Nikamedia, Nikolaja Zorič, s.p.

Galerija skoraj premajhna

12.02.2014, 12:36, Jure Godler
998 ogledov
Foto galerija31 slik

Z glasbenim uvodom tamburaške skupine KD Međimurje iz Velenja so v Galeriji Zgornji trg odprli razstavo Josipa Generalića in Zlatka Kolareka njegovega učenca.  Generalić je po sosednji državi eden bolj priznanih slikarjev in grafikov, nejgova dela pa prištevajo tudi v klasiko naivnega slikarstva. Slikar je že deset let pokojen, svoja dela pa je razstavljal na več kot 280 samostojnih razstavah in več kot 1000 skupnih. Nekdanji hrvaški predsednik dr. Franjo Tuđman pa mu je za njegovo likovno in humanitarno delo podelil Red Danice hrvatske s podobo Marka Marulića.

Veliko zanimanje

Razstava v Šentjurju je pritegnila veliko zanimanje javnosti in medijev, razstavo pa so obiskali tudi člani družine Generalić Mirjano Luić, soproga Marjana Generalić, učenec Josipa Generalića Zlatko Kolarek, načelnica občine Hlebine Božica Trnski ter pooblaščena ministrica hrvaškega veleposlaništva v Sloveniji Romana Famulić Bušić. Zbrane je pozdravil tudi šentjurski župan mag. Marko Diaci: »Treba je ohranjati svoja stališča in načela ter biti ponosen na svojo kulturo v širski skupnosti evropske družine.« Spregovorila je tudi predstavnica hrvaškega veleposlaništva Framulić Bušićeva, ki je izpostavila zelo dobro sodelovanje med Hrvaško in Slovenijo, sploh pa na področju kulture. To sodelovanje pa se bo še okrepilo sedaj, ko je Hrvaška stopila v EU.

O slikarskem delu

»Slike delujejo tako prijetno domače, neki panslavizem veje iz njih in napočilo je obdobje renesanse naivne umetnosti,« je strokovno razlago razstave začel Mario Berdič, likovni sodelavec Galerije Zgornji trg. Ta umetnost na Hrvaškem še ni zamrla in pomembno je, da jo gojijo naprej. Za konec pa je spregovorila tudi vidno ganjena vdova Josipa Generalića, Marjana: »Josip je bil poln življenja, kot govorijo tudi njegove slike,« ter dodala še povabilo v Hlebine, na »družinsko gospodarstvo Generalićevih«.

Drugi, ki je razstavljal v šentjurski galeriji pa je Zlatko Kolarek, sicer sorodnik Generalićevih. Nejgova likovna umetnost se malce razlikuje od umetnosti svojega mentorja. V svojih motivih uporablja pejsaže, ob gozdičkih in rečnih rokavih, v daljavi pa se nakazujejo številne parcele z žogastimi krošnjami dreves. Poseben pomen pa Kolarek posveča človeški figuri.

Umetnik je predstavil na koncu neobičajno dolgega protokola tudi način slikanja na steklo, kjer je s čopičem naredil nekaj potez na sliko, kjer bo za zadnji zamah s čopičem še potrebno počakati kakšen teden ali dva. Zelo odmevno razstavo se zagotovo splača ogledati, v šentjurski galeriji pa bo stala do srede aprila. (J. G.)