Avto Krka

Glasbena spominska knjiga Ipavcev

26.10.2018, 08:08, Jure Godler
231 ogledov
Foto galerija6 slik

Letos mineva 110 let od smrti bratov Benjamina in Gustava Ipavca, njuno življenje in delo pa sta tesno povezana. Mnoge njune skladbe izžarevajo ljubezen do domovine, zato je tudi njuna zasluga, da je Šentjur v 19. stoletju postal trdnjava slovenske narodne zavednosti. V njun spomin je Knjižnica Šentjur 20. oktobra v Ipavčeve kulturnem centru pripravila koncert ob izidu zgoščenke “V spominsko knjigo” Ipavcev. V poklon svojim rojakom, skladateljem Ipavcem, so se zbrali priznani glasbeniki, po večini Šentjurčani, ter ob obletnici smrti bratov Ipavec, ustvarili zgoščenko z njuno glasbo, ter tako svoja občutenje glasbe zapisali v spominsko knjigo Ipavcev, je v uvodu povedala povezovalka večera Greta Kokot Rajkovič.

Direktorica Knjižnice Šentjur Tatjana Oset je opisala, kako je zgoščenka, izdana v 1000 izvodih, nastala. »Zelo sem vesela, da smo nocoj v družbi glasbenih virtuozov in mladih plesalcev. Pred dvema letoma mi je Irena Anžič dala pobudo, da Knjižnica Šentjur izda zgoščenko Ipavčeve glasbe, ki naj vključuje tudi priredbe. Občina Šentjur je ta projekt podprla. Umetniški vodja projekta je bila Irena Anžič, na Radiu Slovenija je snemanje uredil Jure Hladnik. Vsi, nocoj nastopajoči umetniki, so prijazno in dobrovoljno posneli skladbe«, je razložila. Grafično prenovo Ipavčevih dni je izdelala ilustratorka Mojca Cerjak, ki je oblikovala tudi naslovnico zgoščenke, predstavitvene videospote, ki so se vrteli pred nastopom posameznik glasbenikov in plesalcev, pa je posnel Zlatko Drofenik. Župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci je ponosen na zapuščino Ipavcev in njun doprinos k prepoznavnosti Šentjurja. Dodal je, da se občina trudi ohraniti to zapuščino z različnimi projekti, ki bodo poskrbeli, da bo spomin živel še naprej.

V nadaljevanju večera so poslušalci lahko prisluhnili skladbam Ipavcev in priredbam njunih skladb Urške Orešič Šantovec, ki so doživele krstno izvedbo. Nastopali so:  Irena Anžič (citre), Urška Arlič Gololičič (sopran), Jurij Hladnik (klarinet), Mateja Hladnik (klavir), Matej Vovk (tenor), Klavirski trio Rupnik in Harlekin – društvo za umetnost plesa (Živa Steiner, Naja Podbrežnik, Zala Fidler in Živa Tanko). (V.B.)