Krajnčeva še v tretje predsednica Gobarskega društva Jurček

06.03.2018, 20:07, Jure Godler
592 ogledov
Foto galerija4 slik

Planina pri Sevnici, 4. 3. 2018 – Gobarsko društvo Jurček Planina pri Sevnici, ki je staro sedemnajst let, s svojimi aktivnostmi iz leto v leto prinaša »svežino«, predvsem na stojnicah, ki vedno znova pritegnejo z nabranimi gobami. Razstave pa so samo ena od številnih dejavnosti društva med letom. Kaj vse so počeli lani in kaj bodo letos, so predstavili na letošnjem občnem zboru, kjer so za predsednico že v tretje potrdili prizadevno Marijo Krajnc.

Poznavanje gob je ključnega pomena

Iz letnega poročila, ki ga je podala Krajnčeva, je zavela »suša«, ki je lani preprečila dobro bero gob. A, kot poudari predsednica, so s skupnim trudom pripravili več razstav, med katerimi je bila najbogatejša na Bučn’cah. Prvega nabiranja gob so se lotili junija, ko so se zbrali na Planini in jih nabirali v njeni okolici ter okolici Mrzlega polja. Poleg razstave so pripravili tudi strokovno predavanje na ribniku Marof, dogodka pa se je udeležilo 25 članov.

Poleg gob so razstavili tudi zdravilna zelišča. Tudi julija so se odpravili proti Bohorju, bera pa je bila zaradi suše dokaj skromna, ponovno poudari predsednica. Gob si ni bilo mogoče le ogledati, temveč so po zaslugi Poldke in Jane šle tudi v slast. Prijetno druženje so nadaljevali še s piknikom, kjer je po zaslugi mojstrov žara Marice, Jožeta in Marka še bolj omamno zadišalo. Septembra so sodelovali na tradicionalni Angelski nedelji, še v istem mesecu pa se odpravili na strokovno ekskurzijo v Savinjsko dolino.

Oktobra so sodelovali na Bučn’cah, kjer so razstavili 150 vrst gob, obisk pa je bil množičen. »Vsem članom gobarskega društva se zahvaljujem za pomoč pri delu in moralno podporo z željo, da bi tudi v tem letu prijetno sodelovali. Prav lepa hvala g. Kelaviču, ki strokovno skrbi za naše razstave. Hvala vsem članom upravnega odbora za prizadevno delo in tudi vsem, ki ste sodelovali pri predstavitvi društva ob šentjurskih Bučn’cah in Angelski nedelji ter pri pripravi in izvedbi srečanja na Bohorju,« zaključi poročilo Krajnčeva.

Izdali bodo informator

Tudi plan dela za letošnje leto je zasnovan po ustaljenih tirnicah, s poudarkom na strokovnosti in dejavnostih, ki vključujejo nabiranje in spoznavanje gob ter prizadevanje za ohranjanje ravnovesja v naravi. Predsednici so zaupali še tretji mandat, za kar ji je čestital tudi predsednik KS Planina pri Sevnici Anton Špan in izrazil navdušenje nad njihovim delovanjem, ki je tudi rekreacijske narave. Tudi neuradno druženje se je nadaljevalo v prijetnem vzdušju in upanju, da bo letošnje leto bolj naklonjeno gobam in posledično večjemu veselju tistemu, ki jo ob ugledal. (Majda Rezec,  foto. arhiv Gobarsko društvo Jurček)