Likof na taberhi praznoval 20. rojstni dan

30.07.2018, 08:23, Jure Godler
228 ogledov
Foto galerija25 slik

Rogatec, 21. 7. 2018 – Etnografska in tradicionalna prireditev Likof na taberhi se je odvijala v evtentičnem okolju Muzeja na prostem Rogatec. Prireditev je tudi letos povezala različne dogodke in vsebine. Ob prikazu starih kmečkih opravil in veščin je prireditev bogatil še slovenski rokodelski festival – Marjetin sejem, doživljajske delavnice za mlajše obiskovalce ter izbor naj sirove zavihanke Obsotelja in Kozjanskega, izbor organizacije je s ciljem poenotenja in promocija te kulinarične posebnosti v sodelovanju z društvi žena in KGZ Ptuj in Šolskim centrom Šentjur. »Naj sirovo zavihanko« je spekla Anica Škrabl iz društva Gaja Rogaška Slatina.

Zbrane so najprej nagovorili Irena Roškar, vodja ZKTR Rogatec, Mimica Kidrič in Martin Mikolič, župan občine Rogatec. Likof na taberhi je letos uspel s sodelovanjem s člani društev upokojencev iz 6 DU Bistrica ob Sotli, Planina pri Sevnici, Grobelno, Rogatec, Podčetrtek Šmarje pri Jelšah – Zveza (DU) Obsotelje in Kozjansko in domačini izpod Donačke gore. V izvedbo prireditve je bilo vključeno 80 posameznikov.

Vsebine, ki so se odvijale, so bile mlačev žita na tri različne načine; mlačev s cepci, na ročni mlativnici in na gepl s pomočjo kravje vprege, prikaz košnje in grabljenja sena. Marjetin sejem – gostovanje Slovenskega rokodelskega festivala 2018 – pod okriljem Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije. Prikazali so rokodelske vščine: trenje lanu in ročno tkanje, pletarstvo, ročno kovanje, izdelovanje rož iz krep papirja, izdelovanje brezovih metel, grabelj, klepanje kose, opletanje steklenic. Pri muzejskem vodnjaku so se predstavile Pojoče perice – Ljudske pevke Rogatec s prikazom pranja perila na rifl mašino in doma narejenim milom. Kot vsako leto do sedaj so se tudi letos v žaganju hloda pomerili predsedniki društev upokojencev. Za lepo slovensko pesem so poskrbeli sodelujoči v prikazih in etno skupina Volk Folk. Prireditev pa je povezoval Matjaž Kitak(Milenka Blažević, Nives Brezovnik ZKTR Rogatec, Foto: ZKTR Rogatec, Anica Gradič)