PUC

LUŠni peli na Ptujski Gori

28.05.2018, 12:40, Jure Godler
247 ogledov
Foto galerija8 slik

Ptujska Gora, 12. 5. 2018 – V baziliki Marije Zavetnice na Ptujski Gori je 12. maja potekal že 14. mednarodni Marijafest. Na razpis za sodelovanje so se prijavili tudi člani študijskega krožka LUŠni orkester, katerega vodi Jasmina Levičar. Pesem, ki jo je napisala Nada Pungaršek, uglasbila pa Levičarjeva, je bila sprejeta in predstavljena na Marijafestu.

Kot je povedala Levičarjeva, teče že četrto šolsko leto, odkar se ob ponedeljkih srečuje in deluje študijski krožek LUŠ’ni orkester v prostorih Ljudske univerze Šentjur. 16 pevk in pevcev, med njimi 6 citrark in citrar, ki ob zvokih tega milozvočnega inštrumenta ustvarjajo glasbo, prebujajo ljudsko pesem in ljudsko izročilo. Ob druženjih pa se ne učijo samo petja in raziskovanja, ampak tudi povezovanja, medosebnih odnosov in sprejemanja. Hkrati pa prepoznavajo vsak svoje spretnosti, sposobnosti in talente ter s tem spreminjajo svoje vzorce in omejitve. Namen študijskega krožka je, da vsak član prinaša svoje znanje v skupino.

Vera, upanje, ljubezen

Tako je na pobudo članice Ladice Drobne med drugim prišla ideja, da se LUŠni prijavijo na festival Marijafest na Ptujski Gori, kjer organizatorji strmijo  po novih skladbah z Marijino vsebino. Pokrovitelja festivala sta Slovenska minoritska provinca sv. Jožefa in Minoritski samostan Matere Božje na Ptujski Gori. Nada Pungaršek je prijela za pero in napisala pesem z naslovom Vera, upanje, ljubezen. Levičarjeva je dodala melodijo. Z demo posnetkom so se prijavili na razpis ter bili sprejeti. Tako so 12. 5. nastopili v čudoviti cerkvi Marije Zavetnice na Ptujski Gori. »Doživetje blažene energije cerkve in prijetno pričakovanje sta pripomogla k odlični izvedbi skladbe in s tem hvaležnega občutka nastopajočih,« doda Levičarjeva. Nastop je posnel tudi radio Ognjišče, kjer jim lahko prisluhnete v sredo, 30. 5., ob 20. uri, na Radiu Ognjišče ali posnetek oddaje iz radijskega arhiva.

Dodajmo še, da  se LUŠ’ni orkester sicer pogosto udeležuje raznih dogodkov v okviru Ljudske univerze Šentjur, Knjižnice Šentjur, citrarskih dogodkov po Sloveniji ter zapoje in zaigra v domovih za starejše, pred kratkim pa so sodelovali in navdušili na Paradi učenja v Šmarju. (Majda Rezec, foto J.L.)