Mlaj po starem tudi v Loki pri Žusmu

04.05.2019, 20:22, Jure Godler
215 ogledov
Foto galerija11 slik

Loka pri Žusmu, 27. 4. 2019 –  Zbrali so se člani Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Loka pri Žusmu, Lovske družine, fantje iz Kamena in sosednje gasilsko društvo Sveti Štefan. Najprej so šli v gozd po smreko. Da moraš biti zelo previden pri podiranju, jih je opomnil Darko Mikša, ki je skrbel, da je potekalo vse brez problemov. 

Smreko so pripeljali na sam kraj postavitve, kjer so jo okrasili in na vrh pritrdilo slovensko zastavo. Po kratkem posvetu, kako bo potekalo samo postavljanje mlaja na star način, torej ročno, se je to začelo. Krepkih 30 fantov se je zavedalo, da tu ne sme biti ni ene napake, tu prevladuje sodelovanje in natančnost, na kar jih je vseskozi opozarjal Martin Slatenšek, ki je vodil postavljanje mlaja.  

Ob postavljenem mlaju je prijatelje in vse zbrane krajane pozdravil Srečko Krajnčan, predsednik krajevne skupnosti Loka pri Žusmu. Ob prazniku dela, 1. maju, je v nagovoru poudaril, kako je ta praznik pomemben za delavski razred in delavske pravice. Na koncu je bilo veselo druženje med prijatelji in krajani Loke pri Žusmu.

(Milenka Blažević, foto: Silvo Zeme)