PUC

Na Planini vse – od zrnja do pršjače

04.09.2018, 23:13, Jure Godler
569 ogledov
Foto galerija6 slik

Planina pri Sevnici, 2. 9. 2019 – Tako kot vsako leto je tudi letos na prvo septembrsko nedeljo na Planini potekala že tradicionalna prireditev Angelska nedelja. Že 41. leto zapored to turistično prireditev pripravljajo v organizaciji prostovoljnega gasilskega društva Planina pri Sevnici.

V letošnjem programu so si obiskovalci, tako kot vsako leto, lahko ogledali tradicionalno povorko, ki je stalnica vsakoletnega dogajanja na Planini. Rdeča nit je bila priprava sestavin za njihovo tradicionalno pršjačo na star način. Obiskovalci so si tako skozi celotno povorko lahko ogledali potek običajev, katerim bi lahko rekli kar od zrnja do kruha. Na samem začetku so prikazali pripravo polja za setev, kasneje pa še žetev žita, mlatenje žita s cepci, presejanje z velikimi rehtami in priprava na vejanje. Žito so tako odnesli v mlin, kjer so ga moški s pomočjo žrmlj pozimi mleli. Za peko kruha je poleg moke potrebna tudi dobro grajena in očiščena krušna peč, ki so jo čistili s pečno metlo, ki so jo gospodarji sami naredili iz listov koruznega olupka – kožuhinke. Čisto na koncu je seveda potrebno pripraviti testo ter kruh ali pršjačo še speči. Planinske gospodinje so tako poskrbele, da so obiskovalci pršjače tudi poskusili.

Obiskovalci so si lahko pogledali še razstavo čebelarskega in gobarskega društva s Planine pri Sevnici ter meddruštveno gasilsko tekmovanje v hitri mokri vaji LÖSCHANGRIFF, kjer so bile v ženski konkurenci najboljše članice PGD Dobrna, v moški pa člani PGD Zabukovica. Vsakdo je lahko sodeloval tudi v tomboli, kjer so bile podeljene številne praktične nagrade. Za zabavo ob jedači in pijači je poskrbel ansambel Naveza, ki je zbrane pod šotorom zabaval pozno v noč. (Tjaša Ferlež)