PUC

Najbolj znani slovenski fotograf predaval v Gorici pri Slivnici

03.09.2018, 08:46, Jure Godler
216 ogledov
Foto galerija13 slik

Gorica pri Slivnici, 31. 8. 2018 – V okviru Šentjurskega poletja, ki počasi jenjuje, so člani Kulturnega društva Grorica pri Slivnici pripravili zanimivo avtobiografsko predavanje najbolj znanega slovenskega fotografa Arneja Hodaliča (63). Organizacijo dogodka je v roke vzel mladi Vid Palčnik, ki je dogodek pripravil odlično, uštel pa se je le pri predvidenem številu obiskovalcev. Ti so namreč popolnoma zapolnili avlo kulturnega doma, tako da so morali organizatorji postaviti še enkrat toliko stolov, kot so jih v začetku predvideli, pa še takrat je nekaj deset zamudnikov predavanje Hodaliča moralo poslušati stoje.

Arne Hodalič je zagotovo nevsakdanji človek. Po križih in mukah se je nekako prebil skozi osnovno in srednjo šolo. Diplomiral je na Biotehnični fakulteti in po njegovih besedah mu je to znanje v svetu še najmanj koristilo. Hotel je postati mornar in zapluti v morje, zato je zgradil lastno jadrnico, ob njegovem viharnem duhu pa je vseskozi stal tudi oče in ga podpiral. Začel je z izposojo lastne jadrnice – čaterjem, takrat, ko za takšno izposojo na Hrvaškem še nihče ni slišal. Vendar se je tega po nekaj letih naveličal. Zato se je odpravil na pot po Gangesu, kjer se je začela njegova pot fotografa. Bil je prvi Slovenec, ki je svojo fotografijo objavil v znani reviji National geographic.

Od takrat je bilo njegovo življenje polno avantur, specializiral je podvodno fotografijo, navdušil je s fotografijami v jami, svetovno slavo pa požel s fotografiranjem afriških plemen, ki bodo v nekaj desetletjih že izumrla. Njegovo predavanje, podkrepljeno s številnimi čudovitimi fotografijami, je občinstvo držalo prikovano od začetka do konca. Za konec pa je izpostavil tudi svoje naravovarstveno osveščenost (zaradi katerega tudi nima otrok, saj je po negovem največja katastrofa na zemlji ravno človeštvo o. p.). Izpostavil je, da je človeštvo nekaj sekund pred tem, da sami sebi naredimo nepopravljivo škodo z uničevanjem planeta, izpostavil pa je plastiko in še mnogokrat bolj nevarno mikroplastiko. Za konec odličnega predavanja pa se mu je zahvalila tudi predsednica KD Gorica pri Slivnici Patricija Palčnik. (Jure Godler)