Avto Krka

Odslej defibrilator tudi v Žegru

29.01.2018, 17:11, Jure Godler
636 ogledov
Foto galerija9 slik

Žegar, 29. 1. 2018 – Številnim avtomatskim defibrilatorjem na šentjurskem se je zadnjo januarsko nedeljo pridružil še eden. Namestili so ga na gostišče Milana Obreza v Žegru. Potem, ko je pred nekaj meseci AED, nameščen na VO Prevorje, rešil življenje ravno v tem gostišču, so se vaščani Žegra in Košnice odločili, da pristopijo k nabavi še enega, hitreje dostopnega.

Ker je poleg hitre pomoči ključno tudi znanje uporabe avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED), so v gostišču pripravili seminar temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED in uporabe aplikacije iHelp za hitrejše nudenje prve pomoči. Udeležilo se ga je veliko število krajanov, ki so prisluhnili direktorju podjetja MIDS, d.o.o., Andražu Ogorevcu, ki je hkarti tudi idejni vodja projekta iHelp.

Po teoretičnem delu, kjer je bil prikazan tudi primer resničnega oživljanja na plaži, so pristopili še k praktičnemu usposabljanju, kjer se znanje še najbolj odraža. Na koncu se je predsednik vaške skupnosti Žegar Bojan Planko zahvalil vsem vaščanom Žegra in Košnice za denarne prispevke. Posebej se je za prispevek zahvalil tudi županu Občine Šentjur mag. Marku Diaciju in sponzorjema MIK Celje in SIMPL d. o. o.  Povedal je še, da bodo seminarje organizirali tudi v bodoče, saj se nikoli ne ve, kdaj lahko kdo komu reši življenje. Na koncu je Obrez vse udeležence še pogostil. (Majda Rezec)