Pajek ostaja predsednik prevorskih planincev

11.04.2019, 22:05, Jure Godler
184 ogledov
Foto galerija5 slik

Prevorje, 7. 4. 2019 – Planinsko društvo (PD) Prevorje šteje več kot trideset članov. Njihove aktivnosti so usmerjene, kajpak, v pohodništvo in tudi v druge dejavnosti. Stremijo k medegeneracijskemu povezovanju in vzpodbujanju rekreacije. To priča tudi realizacija lanskega plana in smernice za letošnje leto, ki so bile predstavljene na nedavnem občnem zboru. 

Lanskoletne pohodniške poti so pričeli utirati že z januarjem z udeležbo Vrtačevega pohoda na Vipavskem. Že po tradiciji so se v začetku februarja pridružili pohodnikom po poteh 14. divizije od Sedlarjevega do Prevorja, naslednji dan pa še s Prevorja do Planine. Zvesti so tudi Valentinovemu pohodu na Žusem, februarja pa so imeli v rokah še organizacijsko nit in vodenje pohoda po Guzejevi poti, v smeri Prevorje-Planina  petinšestdesetim članov PD Šmarje pri Jelšah. Vodenih pohodov so imeli tudi čez leto kar nekaj, podali pa so se na Bohorske slapove, Boč, Kopitnik in tudi po Guzejevi poti, Žusem in druge bližnje kraje. Gostili so pohodnike še iz PD Šentjur, podjetja Štore Steel in PD Celje. Meseca aprila so se pridružili čistilni akciji v kraju. Na prvo majsko nedeljo so se udeležili tradicionalne Jezikove nedelje na Bohorju, od koder so že po tradiciji odnesli priznanja. 

Z mlajšimi je urnejši korak 

Prevorski planinci so zvesti tudi družinskemu pohodu, ki ga skupaj s prevorsko šolo pripravijo vsako leto. Lani so izvedli že 11. tovrstni pohod, prehodili pa so pot do Planinskega vrha in nazaj. Člani PD pa niso le ljubitelji pohodništva, temveč so tudi zelo aktivni v dramski skupini domačega kulturnega društva. Lani so se z igro Guzej ali s posamezni prikazi starih kmečkih opravil (kovanje, lotanje) na različnih lokacijah predstavili kar desetkrat. 

V društvu dobro poznajo prizadevnost predsednika Mirka Pajka, zato so ga ponovno potrdili za predsednika, ki je še predstavil podobno začrtan plan za letos. Sicer pa so ga že kar nekaj realizirali. Si pa letos želijo ponovno povzpeti še na Triglav. Čestitke ob ponovni izvolitvi, želje po dobrem sodelovanju ter varen korak tudi v nadalje sta izrazila predsednik KS Prevorje Damjan Maček ter vodja prevorske šole Marija Frece Perc. Za veselo vzdušje je poskrbel domači harmonikar Žiga Polšak.

(Majda Rezec)