Poletni tabori na Kozjanskem

Policijska kronika od 3. 1. do 9. 1. 2016

11.01.2017, 13:41, Jure Godler
468 ogledov

Zaseg prepovedane droge

Policisti so 3. 1. 2017 v večernih urah na avtocesti imeli v postopku državljanko Avstrije, kateri so zasegli prepovedane droge. Zaradi posesti prepovedanih drog ji je bila izdana odločba o prekršku.

Prometna nesreča z udeležbo peške

Policisti so bili 5. 1. 2017 obveščeni o prometni nesreči, ki se je zgodila na cesti v Tratni pri Grobelnem. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznica osebnega avtomobila trčila v peško, ki je hodila ob vozišču. Peška je pri tem zadobila hude telesne poškodbe. O ugotovitvah bodo policisti s kazensko ovadbo obvestili tožilstvo.

Prijava požara

Policisti in gasilci so bili 9. 1. 2017 v večernem času obveščeni, da je prišlo do požara v stanovanjski hiši. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je prišlo do pregrevanja obrobe kamina, medtem ko do odprtega ognja ni prišlo, prav tako ni nastala materialna škoda.

Prilagoditev hitrosti

Policisti so v omenjenem obdobju obravnavali več prometnih nesreč z materialno škodo, kjer je bil glavni vzrok, kljub opozorilom, da vozniki prilagodijo hitrost vožnje, neprilagojena hitrost vozila. Voznike ponovno opozarjamo, da je glede na zunanje temperature na mnogih senčnih legah vozišče lahko spolzko, kar ob neprilagojeni hitrosti hitro pripelje do neljubih dogodkov, ter je zato vožnjo potrebno prilagoditi vremenskim razmeram ter stanju vozišča.

Uporaba mobilni telefonov med vožnjo

Policisti opažajo, da vse več voznikov med vožnjo uporablja mobilne telefone, kar predstavlja prekršek po Zakonu o pravilih cestnega prometa, še bolj pomembno pa je, da so lahko motnje pozornosti med vožnjo, kamor štejemo tudi uporabo mobilnih telefonov (pogovarjanje, pisanje sporočil, ter celo objave na družbenih omrežjih), dejavnik nastanka prometnih nesreč, saj uporaba mobilnega telefona bistveno zmanjša voznikovo zbranost. Po nekaterih tujih raziskavah obstaja kar štirikrat večje tveganje za nastanek prometne nesreče, če voznik med vožnjo govori po telefonu. Glede na slovensko zakonodajo je telefoniranje med vožnjo dovoljeno le ob uporabi naprave za prostoročno telefoniranje. Zaradi omenjenega bodo policisti še bolj pozorni na voznike, ki med vožnjo uporabljajo mobilne telefone.

Priprave na udeležbo v cestnem prometu

Prav tako opozarjamo vse voznike, da zjutraj skrbno očistijo zaledenela stekla svojih jeklenih konjičkov, saj je neoviran pregled eden izmed poglavitnejših pogojev za varno vožnjo, saj le tako lahko pravočasno opazimo morebitno nevarnost ali oviro. Prav tako pa je za neočiščena stekla predpisana tudi kazen v znesku 200 EUR.

Prav tako je potrebno opozoriti vse pešce, ki so udeleženi v cestnem prometu, da naj upoštevajo cestno prometne predpise ter uporabljajo dobro vidna oblačila ter odsevna telesa, saj se morajo zavedati, da so ena izmed najranljivejših skupin udeležencev v cestnem prometu. (Simon Veber, pomočnik komandirja)