Pomladna simfonija Eve Vrečko

12.05.2019, 21:21, Jure Godler
301 ogledov
Foto galerija9 slik

Celje, 10. 5. 2019 – V Narodnem domu Celje je ob poslavljanju od srednješolskih klopi mlada virtuozinja na violini, Šentjurčaka, Eva Vrečko pripravila recital. Violino je začela igrati v Glasbeni šoli Šentjur, pri profesorici Elizabeti Rauter, ter nadaljevala izobraževanje pri prof. Petri Arlati Kovačič na umetniški gimnaziji glasbene smeri, ki jo v sodelovanju izvajata Glasbena šola Celje in I. gimnazija v Celju. Poleg tega pa se izobražuje tudi v razredu prof. Helfrieda Fistra na Konzervatorju za glasbo v Gradcu. Lansko leto je na umetniški gimnaziji z odliko maturirala in trenutno obiskuje 4. letnik splošne gimnazije na Gimnaziji Celje – Center ter predakademijski program na glasbeni akademiji Mozarteum v Salzburgu.

Vrečkova je na številnih tekmovanjih doma in v tujini dosegla številna visoka priznanja in nagrade. Januarja 2017 je opravila avdicjo za solistični nastop z Mladinskim simfoničnim orkestrom v Gradcu, aprila 2018 pa avdicijo za orkestrsko akademijo Tiroler Festspiele Erl v Avstriji. Z njimi je izvedla tudi Brucknerjeveo 3. simfonijo. Je tudi članica Mladinskega simfoničnega orkestra Glasbene šole Celje in zasedbe The Šlagers na GCC.

Stoječe ovacije

Na recitalu v Narodnem domu Celje je s prvo izvedeno skladbo “kupila” celotno občinstvo. Bachovo Pertito v d-molu, 5. stavek, je mojstrsko izvedla kljub izredni dolžini. V goste je povabila tudi svoje glasbene kolege Špelo Pokorn na klarinetu, Manjo Jelčič na violini, Lariso Čanji na klavirju in skupino The Šlagers. V enournem koncertu smo lahko opazovali virtuoznost mlade Šentjurčanke v različnih glasbenih žanrih. Na koncu koncerta, ki je požel stoječe ovacije, se je zahvalila tudi Albini Karmuzel, predsednici Zveze prijateljev mladine Šentjur, ki ji je z zbranimi donacijami pomagala kupiti novo koncertno violino. S to violino in s svojim izjemnim talentom si je Eva Vrečko na stežaj odprla vrata najboljših glasbenih izobraževanj po svetu in s tem bo sledila svoji največji strasti – igranju na violino.

(Jure Godler)