SDS

Praznovali svetovni dan čebel

16.05.2018, 11:21, Jure Godler
305 ogledov
Foto galerija27 slik

Šentjur, 12. 5. 2018 – Pred čebelnjakom Čebelarskega društva Šentjur se je zbrala pisana množica obiskovalcev. Letos namreč prvo leto obeležujemo uspeh slovenskih čebelarjev, ki so dosegli, da je 20. decembra 2017 Generalna skupščina Združenih narodov v New Yorku 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Po Sloveniji pa so poleg osrednjega dogodka obeležitve tega praznika potekale številne spremljajoče prireditve, kakor je bila tudi ta v Šentjurju. Čebelnjak pa so poleg čebelarjev in domačinov obiskali tudi gostje iz pobratenega francoskega mesta Saint Florent sur Cher ter nemškega Neu-Anspacha, ki so ravno ta čas obiskali Šentjur. Poudariti je treba, da se se v čebelnjaku nahaja tudi učni panj, ki ga je pred šestimi leti šoli podarila College Voltaire iz mesta Saint Florent sur Cher.

Uvodoma so ob zvokih citer Jasmine Levičar zapeli pevci MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur. Za njimi je spregovorila tudi predsednica Čebelarskega društva Šentjur Mihaela Kotnik. “Na ta dan bo svetovna javnost vsako leto opozorjena na pomembnost ohranjanja čebel in drugih opraševalcev, saj študije kažejo, da se populacija čebel pomembno zmanjšuje in čebele postajajo vedno bolj ogrožene živalske vrste,” je povedala Kotnikova. Občina Šentjur je bila leta 2013 razglašena za čebelam prijazno občino. Zbrane je nagovoril tudi dr. Peter Kozmus, vodja projekta Svetovni dan čebel na Čebelarski zvezi Slovenije. Pohvalil je delovanje Čebelarskega društva Šentjur in si zaželel, da bi bilo po njihovem vzgledu vodenih še veliko več takšnih društev po Sloveniji. Opisal je težave, s katerimi so se soočali, zlasti v zvezi s predlaganjem datuma dneva čebel, kjer je na koncu obveljala slovenska pobuda za 20. maj, na rojstni dan Antona Janše, utemeljitelja modernega čebelarstva.

Po nagovorih so zbrani poslušali Venček narodnih, ki jih je zapel Lušni orkester pod vodstvom Jasmine Levičar. Gostje iz Nemčije pa so podarili županu jablano, ki so jo skupaj z županom mag. Markom Diacijem posadili pred čebelnjakom. Po končani proslavi pa so si zbrani lahko ogledali še razstavo poslikanih panjskih končnic učencev OŠ Hruševec Šentjur, delavnico slikanja na panjske končnice, pokušino medenih dobrot in ogled učnega panja. Za konec so zapeli še pevke in pevci Čebelarskega društva Šentjur. (Jure Godler, foto: Jure Godler, Robert Gajšek)