Kreslin

Prejeli smo: Prva furmanska konjenica

16.05.2018, 07:05, Jure Godler
229 ogledov
Foto galerija17 slik

Šentjur, 12. 5. 2018 – V soboto smo v Konjerejskem društvu Šentjur organiziralo 1. furmansko konjenico. Pobuda je bila sprejeta v okviru zastavljenega programa dejavnosti v društvu, ki zajema aktivnosti širšega vključevanja društev na celjskem območju. Uspeh se je pokazal tudi pri organizaciji lanske razstave hladnokrvnih rodovniških konj v Šentjurju, ki smo jo organizirali  in je bila odmevna v širšem slovenskem prostoru. V društvu svoje aktivnosti usmerjamo v izboljšanje kakovosti reje slovenskega hladnokrvnega konja in ohranjanju furmanske tradicije na Kozjanskem. Eno od usmeritev je tudi skrb za družabnost, kar med drugim predstavljajo strokovne ekskurzije, konjeniški pohodi ter furmanske in jahalne konjenice. Na 1. furmansko konjenico smo povabili vse naše člane in predstavnike sosednjih in drugih konjeniških društev, s katerimi že več let sodelujemo. Povabljeni so se z veseljem odzvali s svojimi vpregami, pa tudi jezdeci so z navdušenjem jezdili skozi prelepo, cvetočo pokrajino naše domače zemlje.

Po domačem zajtrku, šnitah in beli kavi smo s Kozjanske domačije v Dobju krenili po idiličnih vaseh med Dobjem in Planino. Spremljala nas je dobra volja, med potjo smo se ustavljali v vaseh, kjer so nas domačini z veseljem sprejemali in nas pogostili s pijačo in lepo besedo. Ustavili smo se tudi na sodobno urejeni kmetiji Brilej ter se krepko podprli z malico in pijačo. Jahači pa so imeli malico na Bohorju. Krožno smo nadaljevali pot skozi Jelce, Slatino in Repuž nazaj do Kozjanske domačije, kjer so domači fantje skuhali odličen golaž. Ko so udeleženci dali na varno svoje konjiče, se je srečanje nadaljevalo z dobro voljo, ob zvokih harmonike se je pesem razlegala v prijeten majski večer. Počastili smo tudi 80. rojstni dan našega dolgoletnega člana Ivana Tovornika.

Upravni odbor društva se zahvaljuje vsem udeležencem, zlasti gostom: Konjerejskemu društvu Vrh nad Laškim, Sveti Štefan, Šmarje pri Jelšah, Kartuzijanski konjenici Špitalič in Virštanjski konjenici, posebej pa Društvu ljubiteljev konj Višnja gora. (Franc Ogrizek)