Prejeli smo: Taktična vaja PGD Lokarje

11.10.2018, 15:22, Jure Godler
294 ogledov
Foto galerija14 slik

Lokarje, 6. 10. 2018 – Prvi oktobrski vikend je PGD Lokarje opravilo preizkus operativnih sposobnosti z izvedbo operativno taktične vaje. Vaja je potekala v vasi Repno, s predpostavko, da je prišlo do požara v kurilnici stanovanjske hiše. Požar se je, ker je bil pozno opažen, prenesel na ostrešje garaže in dela stanovanjske hiše. V hiši je ostala ujeta oseba, ki jo je bilo treba rešiti, poleg tega so se v kleti nahajale nevarne snovi, ki bi lahko v primeru razširitve požara predstavljale nevarnost. Ker je pihal močan veter, je obstajala velika nevarnost, da se požar prenese na bližnji kozolec in posledično tudi na hlev.

Glede na zbrane informacije je bilo potrebno takoj izvesti notranji napad za rešitev ujete osebe in zunanje napade za gašenje ter obrambo kozolca. Poleg tega so gasilci z IDA vstopili v prostor z nevarnimi snovmi in jih pravočasno iznesli na varno mesto. Za zagotovitev zadostne količine vode so za napajanje vozil GVC uporabili hidrant ter bližnji ribnik. Iz ribnika so izvedli verižni nastop z dvema motornima brizgalnama, razvitih je bilo več kot 200 metrov cevi. Na vaji so sodelovali z vsemi tremi vozili, s katerimi razpolaga društvo. Poleg domačega društva sta sodelovali še PGD Ponikva z GVC 16/25 in PGD Dramlje z GV1. Skupaj se je vaje udeležilo 39 gasilk in gasilcev.

Vajo je pripravila in vodila članica PGD Lokarje Breda Županc. Ocenjevalec na vaji je bil sektorski poveljnik Andrej Golčman, ki je ocenil, da je bila vaja dobro izvedena. Zahvala velja vsem prisotnim gasilcem, ki so dobro opravili svoje delo in lastnikom objekta, družini Čakš, ki je odstopila prostor za vajo in skupaj z nekaj vaščani pripravila pogostitev po koncu vaje. (Breda Županc)