Prejeli smo: Učenke OŠ Dramlje sodelovale v projektu Evropska vas v Celju

14.05.2018, 21:50, Jure Godler
187 ogledov
Foto galerija24 slik

Celje, 8. 5. 2018 – Vsako leto 9. maja praznujemo Dan Evrope. To je dan, ko naša Evropa praznuje rojstni dan. V ta namen je bil letos, 8. maja v  Celju organiziran vseslovenski tradicionalni projekt Evropska vas, kjer sodelujejo osnovne ter srednje šole iz Celja in okolice. Tudi naša osnovna šola se je letos pridružila projektu ter v sodelovanju z Gimanzijo Celje Center obiskovalcem predstavila “zeleno” Irsko.Cilj projekta je spodbuditi medkulturno razumevanje, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji ter se hkrati zavedati svoje lastne slovenske kulture. Po slovenski himni, ki so jo zapeli vsi na trgu je navzoče mlade in vse obiskovalce Evropske vasi nagovorili tudi predsednik države Borut Pahor.

Učenke Osnovne šole Dramlje so poleg same države Irske predstavile tudi različne aktivnosti, ki so se in se izvajajo na šoli pri pouku in pri interesnih dejavnostih preko Erasmus+ KA1 projekta Odkrivanje skrivnosti irske in angleškega jezika. Na stojnici smo predstavili irsko literaturo ter poustvarjene irske pravljice, irske ter slovenske praznike, keltske motive, irsko floro in favno, kvačkanje, irski tradicionalni ples in glasbo, irske športe … Obiskovalci so se lahko na naši stojnici posladkali z irskimi slaščicami, ki jih je skupaj z učenkami pripravila učiteljica Karla Urleb. Lahko so se poigrali v irskem kotičku z didaktičnimi igrami, pobarvali irsko pobarvanko in se “pofotkali” v irskem foto kotičku.

Pri predstavitvi zelene države nam je pomagal tudi naš dragi irski prijatelj Dave Ryan, ki je s svojo irsko prijaznostjo pritegnil marsikaterega obiskovalca k stojnici. Glavna točka pri predstavitvi Irske pa je zagotovo bil tradicionalni irski ples, ki so ga zaplesale naše učenke, ki plešejo pod mentorstvom učiteljice Ane Štor, ki je tudi koordinatorica Erasmus+ projekta KA1 na Osnovni šoli Dramlje. Vsi navzoči so bili navdušeni nad irsko glasbo in plesom naših plesalk. Za nami je bil uspešen dan.