Poletni tabori na Kozjanskem

Resevna: Čas za nov upor delavcev

03.05.2019, 14:30, Jure Godler
686 ogledov
Foto galerija16 slik

Šentjur, 1. 5. 2019 – Toplo sonce je bilo letos naklonjeno organizatorjem prvomajskega srečanja pri Planinskem domu na Resevni. Lep pomladni dan je povzročil, da so se na šentjurski hrib podali številni pohodniki. Kot se spodobi za prvi maj, ki je praznik dela, so pripravili na vrhu Resevne tudi slavnostni govor, ki ga je povedal kar predsednik planinskega društva Peter Jevšnik. Izpostavil je, da praznik simbolizira družbeni razvoj v smislu priznavanja pravic delavcem in zagotavljanja nekega dostojnega življenja ljudem. Vprašal se je, kje so vsi dosežki “prvega maja” in zakaj se svet razvija, medtem pa se položaj mladih delavcev vrača nazaj v neke druge čase. “Praznik dela je dan upora zatiranih, izkoriščanih delavcev, ki so bili boj proti nehumanim delovnim razmeram,” je povedal Jevšnik.

V bitki za delavske pravice so si delavci pridobili pravice, ki so danes zapisane v Deklaraciji o človekovih pravicah in Evropski sindikalni listini, posledično pa so nam delavci tudi priborili splošno volilno pravico, svobodo govora in socialno varnost. Jevšnik je pozval k novemu uporu, saj delavske pravice postajajo “le mrtve točke na papirju”. Izpostavil je tudi generacije mladih, ki so oropane prihodnosti in socialne varnosti, delajo za minimalno plačo, tretjina upokojencev pa živi pod pragom revščine. “Praznik dela se v takih razmerah zdi kot floskula,” je nadaljeval s kritiko.

Po govoru pa so družbo na Resevni vzeli pod svoje okrilje člani ansambla Petka. Organizatorji so s tradicionalnim prvomajskim golažem poskrbeli, da ni bil nihče od pohodnikov lačen.

(Jure Godler)