Tehnologija že pred vrati šol

26.11.2014, 22:05, Jure Godler
1105 ogledov
Foto galerija20 slik

Šentjur, 26. 11. 2014 – V šentjurskem Ipavčevem kulturnem centru so se ravnatelji številnih šol celjske regije udeležili posveta o uvajanju Inovativne pedagogike 1:1. “Živimo v družbi, ki jo označujejo različni izrazi – informacijska družba, družba znanosti, družba mreženja in številna druga poimenovanja, s katerimi bi lahko označili današnjo družbo,” je uvodoma začela napovedovalka Polonca Jazbinšek. Nove informacijske tehnologije s seboj prinašajo številne nove možnosti za uspešnejše in enostavnejše delovanje. Na posvetu ravnateljev je bilo govora o tem, kako ta razcvet tehnologije uporabiti tudi v praksi – za učenje in poučevanje. Ravnatelje je uvodoma pozdravil tudi župan mag. Marko Diaci, ki jim je predstavil občino in jih tudi povabil, da jo kdaj obiščejo izven posveta. Posveta so se udeležili tudi nekateri ravnatelji osnovnih šol iz Hrvaške.

Spregovoril je tudi organizator posveta, ravnatelj OŠ Hruševec Šentjur Robert Gajšek. Ravnatelji so na prvem srečanju izrazili željo, da bi se na kakšnem od prihodnjih srečanj pogovarjali o inovativni pedagogiki. Gajšek je poudaril, da morajo šole sredstva za tehnološko opremo poiskati tudi na raznih razpisih. Kot odlično priložnost je izpostavil mednarodne projekte in takoj povezal stike z ravnatelji, ki so se posveta udeležili iz Hrvaške in Srbije. Hruševska šola je pridobila sredstva iz evropskih skladov, je pa priznal, da je pri teh projektih ogromno papirologije in dela, predvsem pa jih je treba voditi zelo natančno.

Organizator srečanja povabil tudi dr. Magaleno Šverc z Zavoda Antona Martina Slomška, ki je s Katjo Gajšek predavala o trendih inovativnega učenja v svetu. O opremljanju šol s strojno in programsko opremo in o javnih razpisih je spregovoril Janez Čač z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. O praktičnih težavah in izzivih, s katerimi se sreča ravnatelj pri uvajanju Inovativne pedagogike 1:1, je spregovoril Robert Gajšek. Po končanem teoretičnem delu so se ravnatelji udeležili tudi delavnic, kjer so po posameznih predmetnih področjih (matematika, tuji jeziki, kemija, biologija, likovna in glasbena umetnost, geografija itd.) imeli možnost videti in preizkusiti različne metode dela pri pouku s pomočjo iPadov. Te predstavitve so pripravile hruševske učiteljice in učenci. (Jure Godler)