“Učenci, pobrskajte po spletu tudi o NOB!”

28.10.2018, 10:30, Jure Godler
268 ogledov
Foto galerija11 slik

Šentjur, 28. 10. 2018 – Združenje borcev za vrednote NOB skupaj z OŠ Franja Malgaja Šentjur vsako leto zadnji dan pred novembrskimi počitnicami in tik pred 1. novembrom pripravi spominsko komemoracijo za padle borce pred spomenikom pri šoli. Tudi letos so učenci prižgali sveče okoli spomenika, pred njim pa se je vil tudi prapor. Osrednji govor je imel predsednik šentjurskega združenja za vrednote NOB Ivan Dvoršak. Ta je izpostavil pomembnost borca za severno mejo Franja Malgaja, ki se je boril za Slovenijo. Poudaril je, da nam ne sme biti vseeno za žrtve, ki so padle v boju proti nacizmu in fašizmu med drugo svetovno vojno.

Izpostavil je tudi, da se vsako leto zberejo okoli spomenikov v spomin padlim tudi zaradi tega, ker “se ne strinjamo z mnogimi napadi s strani posameznikov in družb, ki tako skušajo opravičevati zmotno odločitev za takratno izdajstvo in sodelovanje z okupatorjem. Razumemo lahko, da zagovorniki izdaje naroda ne morejo preboleti poraza.” Dodal je še, da ne smemo dopustiti zaničevanja partizanskega boja in upora, ki je eden trdnih temeljev današnje svobode in samostojne Slovenije. Povabil je tudi učence, naj le kdaj pobrskajo po spletu o NOB, saj je v šolah o tem vse premalo govora.

Z recitalom, petjem ter zvoki violine, flavte in kitare pa so nadaljevali “malgajevci”: Ema Kovče, Andraž Voga, Julija Kalan, Aljaž Pečnik, Maša Leskovar, Janja Šolinc, Ela Vita Kolar, Nace Mastnak, Jon Kočevar in Svit Rozman. V dneh, ki so pred nami, bomo postali pred grobovi naših sorodnikov, prijateljev, znancev … spomnimo pa se tudi na tiste, ki so se zavestno odločili braniti naša tla pred sovražnikom. Zaradi njih imamo danes svojo državo. Državo, ki nam daje svobodo in mir. (Jure Godler)