Kreslin

Veliko povpraševanje za vlogo hrasta

09.02.2018, 19:26, Jure Godler
282 ogledov
Foto galerija25 slik

Šentjur, 7. 2. 2018 – V počastitev državnega praznika – Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika – so osnovnošolci OŠ Franja Malgaja Šentjur, kot se za “naj”kulturno šolo na področju gledališke umetnosti spodobi, pripravili novo gledališko igro. Igra je nastala pod peresom učiteljice slovenščine Bojane Potočnik, ki se je po uspešnih recitalih lotila komedije, ki naj bi bila tragedija. Igro je uprizorila šolska gledališka skupina Teater (nade)budnih.

Komedija z naslovom Kako dobiti vlogo hrasta #gledališčevdevetletki govori o osnovnošolcih, ki se šolskemu gledališču pod vodstvom profesorice slovenščine pridružijo zgolj zaradi petice pri njenem predmetu. Fantovski del si želi, da bi imeli kar najmanj besedila in igrane vloge, zato učiteljici predlagajo, da bi igrali kar drevo – hrast. Ta pa jih preseneti z idejo, da bi zaigrali Shakespearovo tragedijo Romeo in Julija. Moralni učenci pa izpostavijo tudi pomislek na velik odstotek umrlih na koncu v igri kot tudi pomanjkanje fantov, zaradi česar so morale moške vloge prevzeti tudi dekleta.

Nesreča pa je hotela, da učiteljica zboli in jo mora kot režiserka nadomestiti učiteljica telovadbe, ki nima pojma o tragediji in gledališču. Seveda učenci odsotnost znanja športnice s pridom izkoristijo in naredijo svojo zgodbo – beri zabavo po svoje, ki jo uspešno podtaknejo odgovorni učiteljici. Na koncu igro, ki je v resnici žur na odru, ob strmenju ravnateljice, ponos učiteljice športa in požrto grozo učiteljice slovenščine uspešno odigrajo pred občinstvom.

Zlahka je najti paralele med nekaterimi akterji in vlogo učiteljice, v kateri očitno ni bilo pretežko spoznati avtorice komedije. Prav tako je malo manj očitno ponovno med vrsticami izpostavila marsikateri problem mladih, učiteljev in tudi družbe, ki pa je bil manj pozornim gledalcem zlahka preslišan. Komedija je dosegla tudi svoj osnovni namen – izvabiti pristen smeh občinstva. (Jure Godler)