Šentech

Za dan žena kava, poezija, likovna umetnost in glasba

09.03.2018, 17:16, Jure Godler
487 ogledov
Foto galerija17 slik

Gorica pri Slivnici, 8. 3. 2018 – Likovni študijski krožek, ki ga izvaja Ljudska univerza Šentjur, je na Ramni pripravil likovno razstavo. Rdeča nit likovnega študijskega krožka pa so bile kava in rože. Razstavo so organizatorji pripravili primerno, ravno ob dnevu žena. Likovni koržek vodi mentorica Kvirina Martina Zupanc. Poleg osnovne tematike pa sta se “kafetanju” pridružila še dva študijska krožka na LUŠ – bralni in Lušne citre. “Dan žena je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk,” je zbrane podučila povezovalka dogodka Polonca Jazbinšek in se s tem spomnila dogodka, ko so pred več kot 40 leti Združeni narodi proglasili ta dan za praznik žena.

Zbrane je pozdravila tudi vodja LUŠ Alenka Testaniere. Ta je poudarila, kako pomembno je tretje življenjsko obdobje in nikoli ni prepozno za nova znanja in veščine. Besedo je predala predstavnici Občine Šentjur, vodji oddelka za družbene dejavnosti Juditi Methans Šarlah, ki je Ljudski univerzi Šentjur čestitala za odlično vodenje programov za starejše.

Nekaj več besed o razstavi z naslovom Kava, ki te ljubim, kava pa je povedala mentorica Kvirina M. Zupanc. Ta je zbrane presenetila in svoj nagovor pripravila kar v rimah. “A navdih je izmuzljiv, človek pa nič kaj potrpežljiv in ker te navdih lahko pusti na cedilu, učenci radi sledijo mentorjevem navodilu …” V svoj stih je vpletla tudi imena udeležencev krožka in njihove značajske karakteristike. Poezijo je zamenjala še glasba. Za to sta poskrbeli odlična citrarka in mentorica študijskega krožka Lušne citre Jasmina Levičar in pevka Irena Štajher, ki prav tako obiskuje ta krožek. Ob tem, ko je po Lokalu Ramna že dišalo po sveže kuhani kavi, ki so jo obiskovalci lahko pili kar iz starinskih skodelic, ki so jih prinesli sami, je povezovalka prebrala tudi eno najbolj znanih Cankarjevih pesmi – Skodelica kave. Lep družabni dogodek so zaključili kakopak s srkanjem kave in sproščenim klepetom. (Jure Godler)