Že štiriinštiridesetič po poti spominov XIV. divizije

14.02.2018, 12:44, Jure Godler
415 ogledov
Foto galerija13 slik

Prevorje, 11. 2. 2018 – Konec minulega tedna je v organizaciji Društvo za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije Laško potekal že 44. spominski pohod od Sedlarjevega do Gračnice pri Rimskih Toplicah. Udeležilo se ga je okoli štirideset pohodnikov, prvi dan zasnežene poti od Sedlarjevega do Prevorja pa so, kot običajno, zaključili v telovadnici tamkajšnje šole.

Ob zaključku prvega dne pohoda se udeleženci pohoda vedno zberejo v večnamenskem prostoru prevorske šole, kjer jih pozdravijo s kulturnim programom. Letos so jih nadvse navdušili osnovnošolski otroci tamkajšnje šole, pod mentorstvom Mateje Kramer, harmonikar David Potočnik s svojim triom, citrarka Janja Polšak in njen brat s harmoniko Žiga Polšak. Udeležence pohoda je pozdravila vodja šole Marija Frece Perc, zaželela prijetno in ugodno počutje ter dober počitek za novo utiranje poti naslednji dan proti Planini. Kljub večurni hoji iz Sedlarjevega do Prevorja je razpoloženje preraslo v vzdušje, da so pohodniki še zaplesali. Naj še dodamo, da sta se pohodnikom tudi letos pridružila predstavnika Združenja antifašistov in borcev narodnoosvobodilne vojne (UBNOR) iz Sarajeva, s katerimi je Društvo za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije Laško pred leti podpisalo pogodbo o sodelovanju.

Bolj ali manj spočiti so se naslednje jutro zbrali pred novim večnamenskim objektom na Prevorju, kjer jih je v imenu KS Prevorje pozdravil Mirko Pajek in zaželel varen korak proti Planini pri Sevnici, tja čez bohorske gozdove, vse do Gračnice, kjer je bil njihov cilj tretji dan pohoda. Preden so s pesmijo na ustih ob spremljavi harmonike krenili na pot, so pred spomenikom padlim borcem prižgali še svečki. Ob poti so bili pohodniki gostoljubno in prijazno sprejeti, pot pa so nekateri najstarejši pohodniki, med katerimi velja izpostaviti vsakoletno udeleženko pohoda, 86-letno Betko Škorjanc iz Trbovelj, prehodili z grenkobo v srcu in z željo, da vojne izkušnje, ki so jih zaznamovale za celo življenje, ne izkusi več noben rod. (Majda Rezec; foto Majda Rezec in Mateja Kramer)