11.8 C
Šentjur pri Celju
22/03/2023
sentjur.net

Porezali tudi šentjursko žametovko

Šentjur, 16. 3. 2023 – Rez trte v vinogradih je eno najpomembnejših vinogradniških opravil. S pravilno rezitvijo vinogradniki oblikujejo trs in pripravijo nastavke za naslednje leto. V Zgornjem trgu pa raste potomka najstarejše vinske trte na svetu, s katero se lahko pohvalijo Mariborčani. Na Lentu raste že več kot 440 let stara trta Žametovka ali modra kavčina, katere podmladek smo Šentjurčani prejeli leta 1998. Za šentjursko trto pa že trinajst let skrbita mestni viničar Jurij Malovrh ter njegov pomočnik Alojz Krajnc.

V četrtek so v družbi nekaj obiskovalcev in pevcev MePZ Zgornji trg naredili tudi simbolični rez. Veliko večino sta pred tem že Malovrh in Krajnc že opravila. Šentjurska žametovka je zanimiva tudi zaradi tega, ker so njeno rast oblikovali visoko po pročelju stare Ipavčeve hiše, zaradi tega pa morajo večino opravil izvajti kar na lestvi. Zbrane je uvodoma nagovoril mag. Marko Diaci, župan občine Šentjur. Organizatorji so sprva želeli združiti otvoritev prizidka Ipavčeve hiše, ki je v celotni obnovljen, z rezitvijo, pa se žal ni izšlo, čeprav so dela že zaključena. Otvoritev bodo izvedli v okvirju Šentjurjevega.

Tradicija naj ostane

Zahvalil se je mestnemu viničarju in njegovemu pomočniku, ki skrbita za mestno trto, ki vsako leto polno obrodi. Protokolarna vinogradniška opravila v Zgornjem trgu so zanimiva tudi za to, ker so v znamenju hudomušnic med mestnim viničarjem in županom. Malovrh je županu svetoval, naj tradicija na trgatvi ostane, s tem pa ni namigoval le na samo trgatev, temveč tudi na pogostitev po opravilu, kjer je lansko leto župan prvič trgačem in ostalim častil pečenega odojka. “S takšnim protokolarnim rezom kažemo spoštovanje do naše modre kavčine in tudi do protokolarnega objekta,” je povedal župan.

Jurij Malovrh je poudaril, da šentjurski vinogradniki, zbrani v Vinogradniškem društvu Šentjur, pridelamo zelo kvalitetna vina, kjer na ocenjevanju dosegajo večinoma zlata in srebrna priznanja. Je pa pohvalil gospodarja vinske trte, ki se je v teh letih vinogradniških opravil že privadil in ne pije samo špricer, ampak kvalitetno vino. Je pa dodal, da so se trendi pri škropljenju zelo zaostrili in gredo v smer, da se bodo prepovedala vsa škropiva. Pohvalil pa se je tudi, da je pri sebi nasadil tolerantno sorto solaris. “Letos sva z Alojzem Krajncem trto malo bolj razrečila, da bo tudi na zahodni strani trta dobila dovolj sladkorja in ne samo na južni,” je povedal mestni vinčar.

Ponekod vinograde uničila toča

Zbrane pa je pozdravila tudi vinska kraljica s Sv. Helene Monika Narat, ki zaključuje drugo leto svojega dvoletnega mandata kot vinska kraljica. Žal pa je izpostavila tudi katastrofalno točo, ki je bila v delu naše občine in tudi v Javorju, kjer ima vinska kraljica tudi svoj vinograd. Žal je po toči od trsov ostalo le lesen, pa še ta poškodovan del. Žalostno je priznala, da ni bil pridelek odvisen od rezitve, ker ga sploh niso imeli. “Zaradi takšne toče se bo poznal pridelek tudi v letošnjem letu,” je dodala Naratova. Povedala je tudi, da so vinske kraljice povabili tudi v Maribor, kjer so staro damo porezali že prejšnji teden.

Zadnje “šparone” šentjurske stare dame sta župan in vinska kraljica skupaj porezala. Slednja je na lestev splezala v samih “špičakih” in pokazala, da lahko tudi na takšen način streže vinski trti. Sledila je pogostitev na Ipavčevem vrtu ter sproščen klepet o prihodnosti vinogradništva. (Jure Godler) 

Sorodne novice

Tudi na šentjurski trgatvi – pečen odojek

Jure Godler

Razglasili so županova vina 2022

Jure Godler

Rekordno število zlatih priznanj za šentjurske vinogradnike

Jure Godler

Na “lojtrah” potrgali mestno trto v Zgornjem trgu

Jure Godler

Vinogradniki o negi mladega vina

Jure Godler

Trgatev 2019: Rdeče vino je odlično za srce

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več