28.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

7 de’ci so se potepali po Krasu in Brdih

Kras, 7. 1. 2023 – Pevci Vokalne skupine 7 de’ci so zagotovo eno bolj aktivnih ljubiteljskih društev v naši občini. Tudi v času koronskih ukrepov so našli idejo in čas, kako vaditi in se dobivati, kljub omejitvam. Zato je v predlanskem letu nastal tudi projekt – Gledališko-pevska komedija Vaje za šankom, s ki so ga z začetkom pevskega leta septembra 2022, po dveh uradnih predstavah skoraj opustili. Vseeno pa so se pevci odločili, da s predstavo gostujejo po občini. Poleg tega pa vsako leto v okviru Šentjurskega poletja pripravljajo tudi srečanje vokalnih skupin Izziv p(ol)etja. Zapeli so tudi na Šentjurjevem, na otvoritvi razstave v Galeriji Zgornji trg itd …

Desetletnica

V letu 2023 jih čaka še velik projekt ob desetletnici delovanja skupine, kjer pripravljajo večji koncert z novim pevskim programom. Zato so pevci pred napornim letom, ki jih čaka, odšli na zaključni izlet. Skupaj s partnericami so se s kombijem in enim osebnim vozilom podali proti Primorski. Po dvourni vožnji so prišli na svojo prvo destinacijo – v Pršutarno Lokev na Krasu. Pršutarna velja za nastarejšo pršutarno na slovenskem Krasu, kjer pripravljajo mesne specialitete po tradicionalnih metodah.

Ogledali so si kratek film o samem postopku izdelave pršutov ter se, kot se spodobi, okrepčali z njim. Ugotovili so, da sveže narezan pršut in teran odlično sodita skupaj že v jutranjih urah. Ogledali so si tudi Galerijo pršutov, ki je bila po besedah vodičke precej “izropana”, saj sta meseca november in december tista, ko gurmani največkrat posežejo po pršutu. Seveda pa 7 de’ci ne bi bili to, kar so, če ne bi obešenim pršutom tudi zapeli kakšno iz svojega repertoarja.

V Lipico

Klub dišavam sušenih pršutov je skupina nadaljevala pot v Lipico – v največjo kobilarno z lipicanci na svetu. Tradicija reje lipicancev je bila pred kratkim – 1. decembra 2022 – vpisana tudi na Unescov reprezantativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Reja lipicancev sega v 1580. leta, ko se je habsburški nadvojvoda Karel II odločil, da iz razpadajočega vaškega dvorca tržaškega škofa postavi na noge kobilarno za vzrejo konj za vojaške in civilne namene. Konji lipicanci so znani po tem, da se skotijo temni, po tem pa zaradi mutiranega gena osivijo. 7 de’ci so si v vodenem ogledu ogledali kobilarno ter uradni trening lipicancev, kjer so mlajši jezdeci prikazali številne lepote dresurnega jahanja in obvladovanja konjev.

Ker pa je tem času skupinici že počasi začelo kruliti po želodčkih, so se odpravili na enourno vožnjo proti Brdom. Fascinirala jih je čudovita pokrajina, urejeni vinogradi in romantične srednjeveške vasice. Njihova destinacija je bila Hiša Marica Šmartno, kjer so se z izbranimi jedmi okrepčali ter se v čudovitem okolju gostilnice počutili odlično. Razvajali so se z domačimi dobrotami, prijazno postrežbo in odličnim vinom. Seveda pa ni šlo brez petja, ki ga 7 de’ci obvladajo. Navdušeni aplavzi gostov in zadovoljstvo gostinskega osebja so jim prinesli tudi nekaj popusta na računu.

Degustacija vin za konec

Siti in zadovoljni so se odpravili še proti zadnji točki zaključnega izleta – Klet Brda. Klet Brda je ustanovljena kot zadruga, kjer je lastnikov več kot 400 vinogradnikov. Zanimivo je to, da nimajo lastnih vinogradov, temveč jih potrebno grozdje pripeljejo v obdelavo kar vinogradniki – ki so lastniki zadruge. Grozdje zadruga odkupi, sortira in pod budnim očesom kletarja in enologa skrbi za pripravo vinske kapljice od prešanja pa vse do stekleničenja. De’ci so si ogledali številne obrate v Kleti Brda, seznanili so se s postopki in z načinom predelave mošta v vino. Navdušeno so si ogledovali 10.000-litrske sode. Na koncu so se utrujeni posedli v sobi za degustiranje ter pokušali odlična vina – od sveže rebule in peneče penine, pa vse do rdečega barique vina. Zunaj se je že delal večer, ko se je izletniška skupina s težkim srcem odpravila proti domu. Izlet pa je, kot vsako leto, tudi letos, organiziral pevec Miran Šmid, ki se je pri tem znova izkazal. (Jure Godler)

Sorodne novice

Srečanje malih vokalnih skupin s podmladkom

Jure Godler

V domu starejših družno prepevali stare slovenske pesmi

Jure Godler

Z notami po naročilu in spektaklom 7 de’ci slavili 10 let

ViP

Uspešen nastop pred velikim koncertom

Jure Godler

Tudi na osmem Izzivu p(ol)etja sijalo sonce

Jure Godler

Mini turnejo po občini zaključili doma

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več