17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

Abraham prireditve ‘Pokaži, kaj znaš’ v Dobju

Šentjur, 29. 7. 2023 – Še nekaj desetletij nazaj so bile prireditve tipa ‘Pokaži, kaj znaš’ stalnica na slovenskem nebu. Vsako malo večje mesto je organiziralo ali gostilo prireditev, kjer so se lahko mladi glasbeni talenti prikazali občinstvu. S časom pa so tovrstne prireditve potihnile, nekaj pa jih še danes kljubuje šovom ‘Slovenija ima talent’ in podobnim. Ena takšnih, ki jih zob časa ni nikoli načel, je tudi ‘Pokaži, kaj znaš’ v Dobju, ki je letos praznovala svojo 50. reprizo.

Kako se je začelo?

Pobudnika prireditve ‘Pokaži, kaj znaš’ v Dobju sta bila navdušena ljubitelja kulture zakonca Jožica in že pokojni Franc SalobirRada sta prepevala, plesala in igrala ter to počela doma v prostem času, hkrati pa našla čas za obiskovanje zanimivih prireditev izven domačega kraja, kjer sta se učila in pridobivala znanja o organizaciji dogodkov. V domačem kraju sta organizirala prireditev ‘Pokaži, kaj znaš’ in v njej videla dvojni izziv: ponuditi mladim, da se s svojim talentom pokažejo pred občinstvom ter potem nadaljujejo z izobraževanjem, ki bi pomenilo še boljše nastope, ter v kraj privabiti ljudi, da bi po programu uživali v prijetni glasbi znanega ansambla, nekaj pojedli in popili, malo zaplesali in zapeli ter se veseli odpravili domov. Torej, če na kratko povzamem, to naj bi bila imenitna veselica na vasi s primesjo kulturnega dogodka in odkrivanja mladih talentov,” je uvodoma predstavila začetke prireditve Teja Leskovšek, mična voditeljica prireditve.

Prvi ‘Pokaži, kaj znaš’ se je odvil septembra leta 1972. Udeležba je bila skromna, saj je takrat nastopilo le sedem skupin in posameznikov – skupaj 24 nastopajočih. Prireditev pa je potekala pod milim nebom, saj kulturnega doma v Dobju niso imeli. Zato sta se Salobirja odločila, da sta denar, zbran na prireditvi, namenila izključno za gradnjo novega kulturnega doma. Gradnjo so začeli leta 1978, zgrajen pa je bil šest let kasneje. Veselico po nastopu mladih talentov pa sta sprva igrala skupina Ava iz Velenja in ansambel Vikija Ašiča, ki sta na dobjanski oder stopala kar osem prvih let. Kasneje sta organizatorja poskrbela, da so na oder stopili še drugi kvinteti. 

V okviru društva številne dejavnosti

Organizatorji letošnje ‘Pokaži, kaj znaš’ so člani Kulturnega društva Dobje, ki jih danes vodi Peter Frece. Začetki kulturnega društva v Dobju segajo v leto 1902, ko je na tem območju aktivno delovala tamburaška skupina. Z leti se je število aktivnih skupin v društvu povečevalo in tako so v Dobju bili poleg tamburaške skupine razviti še gledališka dejavnost ter mešani pevski zbor (MPZ). Posebej aktivna je bila dramska skupina, ki je med drugim uprizorila tudi zahtevna besedila, kot so bile igre Miklova Zala, Divji lovec, Trije vaški svetniki, Pernjakovi, Veriga, Heroica, v Ljubljano jo dajmo in druge,” je o društvu povedala voditeljica. 

Nastopil kar devetkrat

So pa se organizatorji ob 50. prireditvi ‘Pokaži, kaj znaš’ zelo potrudili in pripravili tudi razstavo, kjer so natančno prikazali zgodovino razvoja. V prostorih bivše trgovine Salobir so razstavili številne fotografije, ki so jih kronološko razvrstili. Razstavili pa so tudi nekaj spomnikov, priznanj in celo narodne noše. Na številnih fotografijah pa je bilo moč opaziti tudi znane osebnosti s področja glasbe, ki so mogoče v Dobju celo prvič stali na odru za nastopajoče. Eden takih, ki je svojo bogato glasbeno kariero začel na ‘Pokaži, kaj znaš’, je tudi Anti Gubenšek, kitarist kvinteta Dori. Gubenška smo ustavili pri ogledu enih najstarejših fotografij, na katerih se je tudi prepoznal. 

“Na tem odru sem nabiral svoje prve glasbene izkušnje. S sestro sva začela nastopati na ‘Pokaži, kaj znaš’ zelo zgodaj – nisem prepričan na drugi ali tretji prireditvi – in še preden sem začel hoditi v osnovno šolo,” nam je zaupal Gubenšek. S sestro je nastopil kar devetkrat, sestav dueta pa so kasneje razširili na trio. Kasneje pa je nastopil tudi z glasbenim sestavom iz Dobja Ansambel Grič. “Na prireditev ‘Pokaži, kaj znaš’ imam veliko lepih spominov,” nadaljuje z obujanjem spominov glasbenik. Za to pa je v veliki meri kriva tudi njegova starejša sestra, ki se je harmonike učila v glasbeni šoli, na katero se je sama vpisala.

Je pa Anti na enem od nastopov spoznal tudi svojo bodočo ženo Karlo, ki je prepevala z ansamblom KUD Dobje. “Zgodba prireditve ‘Pokaži, kaj znaš’ je neposredno povezana z mojim življenjem,” je zaključil Anti Gubenšek. Na tej prireditvi pa je tudi prvič slišal igrati Kvintet Dori (okoli leta 1995), ki se jim je kot kitarist kasneje pridružil in igra z njimi še danes.

Anti Gubenšek

Organizacijski zalogaj

Organiziranje tako zahtevne prireditve je znova padlo na pleča Kulturnega društva Dobje in njihovega predsednika Petra Freceta. “’Pokaži, kaj znaš’ bi morala praznovati 50. letnico delovanja že pred dvema letoma, pa smo zaradi epidemije koronavirusa bili primorani dve leti prireditev odpovedati. Smo pa zaradi tega imeli več časa in smo se lahko bolj posvetili letošnji jubilejni prireditvi,” nam je zaupal predsednik društva. Letos so prvič uvedli tudi spremembo dneva prireditve, ki je bila letos v soboto, vse prejšnje pa v nedeljo.

“Prireditev v Dobju je bila odskočna deska za marsikateri, danes zelo uveljavljen in priznan narodnozabavni ansambel v Sloveniji,” je razložil Frece. Svojo glasbeno pot so med drugimi začeli v Dobju tudi: Vesele Štajerke, Mladi korenjaki, Fantje izpod Lisce, ansambel Zakrajšek, Razigrani muzikanti, Polka punce, Modrijani, ansambel Simona Gajška, Unikat, ansambel Vigred in še mnogi drugi.

Uvodoma Harmonikarji iz Dobja

Pred nastopom mladih talentov pa so nastopili Harmonikarji iz Dobja. To skupino je ustanovil Franc Salobir leta 1998, nastopanje pa so zadnje čase popestrili še s kitaristom in baritonistom. Skupini so hudomušno rekli kar ‘Salobirjevi svetniki’, za sabo pa imajo številne nastope tako na domačih odrih kot v tujini. Najbolj ponosni so na nastop v evropskem parlametnu v Bruslju. Letošnje leto pa obhajajo 25-letnico delovanja.

Po njihovem nastopu se je začelo zares. Nastopilo je 17 posameznikov, ki so zaigrali po večini na harmoniko, ter še štirje narodnozabavni ansambli. Njihov nastop pa so budno poslušali tudi člani komisije Brane Klavžar – harmonikar, skladatelj in vodja ans. Braneta Klavžarja, Miro Majcen – profesor trobente na GŠ Celje in član ansambla Odmev ter Matej Trstenjak – tekstopisec in član Durštva pesnikov slovenske glasbe. Ocenjevalna komisija se je soočila s težkim izzivom, kako med nastopajočimi izluščti in nagraditi tiste najboljše.

So pa svojo priložnost dobili tudi člani občinstva. Ti so lahko pred začetkom uradnega dela ‘Pokaži, kaj znaš’ kupili glasovalne lističe in na njih obkrožili svoje favorite. Na Dobjanskem odru so nastopili naslednji posamezniki: Gašper Mirnik, Sinja Gračnar, Tijan Perc Marinšek, Mihael Grosek, Jerneja Salobir, Matevž Perc, Miha Mastnak, Lina Oset, Tobija Gajšek in Martin Planinšek, brata Žiga in Luka Klenovšek, Zlatko Nemec, Maj Obrez, Julija Bobek, Matic Salobir, Marija Grosek, Martin Gračnar in Nik Baškovič.

Nastopili so tudi ansambli v trio in kvintetovskem sestavu. Tako je občinstvo, ki je skoraj do zadnjega kotička napolnilo šotor pred gasilskim domom, lahko poslušalo ansamble Dobra volja, Štajerski veseljaki, Ansambel Trio in Ansambel Gašperja Mirnika. Slednji so s sabo pripeljali kar celo navijaško skupino. 

Priznanja najboljšim

Po končanem uradnem delu so si organizatorji – člani KD Dobje – vzeli nekaj premora in komisja je seštela glasove na glasovnicah, ki so jih oddali v občinstvu, prav tako je svojo oceno podala tudi strokovna komisja. Prešteli so 225 glasovnic in občinstvo je odločilo – v kategoriji solisti je zmagala Julija Bobek, ki je poleg pokala prejela še praktično nagrado podjetja Tegometall Šentjur. Na ‘Pokaži, kaj znaš’ se je predstavila s pesmijo Morska pravljica. V kategoriji ansamblov so suvereno zmagali člani Ansambla Gašperja Mirnika (Gašper Mirnik na harmoniki, Tia Prah vokal in flavta, Jaka Bobek na kitari in Tim Mogu na baritonu in bas kitari). Ansambel pa prihaja iz Ljubečne pri Celju. 

Svoje pa je dodala tudi ocenjevalna komisija. Rezultate je razglasil član ocenjevalne komisije Miran Majcen. “Vsi nastopajoči so bili zelo dobri in pred vsemi je svetla prihodnost, če bodo to hoteli,” je poudaril Majcen. Komisja pa je bila v svoji odločitvi enotna – nagrada strokovne komisije je šla v roke solistki Sinji Gračner, ki je komisijo prepričala s pesmijo S polko v svet. Poleg pokala je prejela bon Apartmajev Golej na Virštanju. Letošnje leto so prvič podelili tudi plaketo Franca Salobirja, ki jo je prejel Nik Baškovič. Strokovna komisija je razglasila tudi najboljši ansambel. Tudi tokrat je nagrada šla v roke Ansambla Gašperja Mirnika. Člani ansambla so prejeli bon v studiu Jugoton pri Bojanu Lugariču za snemanje lastne skladbe.

Zmagovalni ansambel pa je še enkrat stopil na oder in znova zaigral skladbi, ki sta jim prinesli zmago na 50. ‘Pokaži, kaj znaš’. Oder so nato predali skupini Zaka’ pa ne ter posebni glasbeni gostji Manci Špik. Veselica v Dobju je po koncu uradnega dela trajala še dolgo v jutro. (Jure Godler)

Sorodne novice

S kulturnim korakom na pot

Jure Godler

Od jubilejne prireditve do festivala

Tjaša Ferlež

Dobjanska akcija “Alkohol ne sodi za volan”

Jure Godler

Ta veseli dan kulture – praznovanje raznolikosti v Šentjurju

Jure Godler

Gradnja pešpoti v Dobju za boljšo dostopnost in varnost

Tjaša Ferlež

Pomerili so se v odbojki na mivki

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več