11.8 C
Šentjur pri Celju
22/03/2023
sentjur.net

Branko Meh: “Skozi krizo bomo brodili kar nekaj let”

Šentjur, 30. 4. 2020 – V četrtek je Šentjur obiskal predsednik Obrtne zbornice Slovenije Branko Meh skupaj s svojimi sodelavci. Pozdrav dobrodošlice mu je izrekel predsednik šentjurske Obrtne zbornice Zdenko Horvat. Lastnik Vulkanizerstva Mulej, Dejan Mulej, je predstavil delovanje same vulkanizacije skozi mnoga leta. »To je skoraj družinsko podjetje. Ko oče ni več mogel, sem se dela lotil sam, že pri rosnih 13., letih,« pripoveduje Mulej. Kot pravi, se rad spominja svojih začetkov, ko še sam dodobra ni mogel dvigniti gume in so mu pri tem pomagale kar stranke, ki svojim očem kar niso mogle verjeti. Skozi leta se je zaposlil, doma je imel vedno več dela. Tako je počasi prešel na svoje, kjer je danes.

Trenutna situacija s virusom Covid-19 je po mnenju Muleja pošteno zapletla celotno situacijo. “Če primerjamo s prejšnjim letom takšen čas, smo trenutno v 80-odstotnem minusu, v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta. Razlika je velika, posledice ukrepov, ki jih je država sprejela, pa bodo vidne postopoma.” Pretirane gneče še ni, delo tako poteka znosno in normalno. Kaj je za pričakovati po praznikih, še ne vedo.

Država je z odlokom zaprla dela vulkanizerjev in mnogih drugih obrtnikov, ki so si vsakodnevni kruh služili na takšen način. Po besedah predsednika obrtne zbornice, Branka Meha, se vsi, vključno z zbornico, trudijo da bi se stvari postavile nazaj na svoja mesta.

Škoda in gospodarska kriza

“Škode, ki jo je aktualno stanje pustilo v Sloveniji, trenutno nihče ne more prav oceniti. Lahko pa trdimo, da je velika.”  Slovenija in njeno gospodarstvo se je že znašlo v mali gospodarski krizi. “Smo v recesiji in tudi če zdaj odpremo vse te dejavnosti, vključno z gostinstvom in hoteli, lahko računamo, da je upad prihodkov ogromen,” je dodal Meh. Nekateri med nami se še bojijo oditi na delo, nekateri prejemajo 80-odstotni mesečni dohodek, povrhu pa je v Sloveniji 90.000 ljudi še na čakanju. Kot pravi predsednik, lahko končno oceno škode pričakujemo nekje konec meseca junija.

“Da si država opomore ter se naša življenja in samo gospodarstvo vrneta nazaj v ustaljene tirnice, bo potrebnih kar nekaj let,” pove sogovornik. Kar se tiče vladnih ukrepov, je Meh optimističen, saj gredo po njegovem mnenju v pravo smer. Zadovoljen je z ukrepi, ki jih je postavila vlada, in nedvomno upa na pozitivne rešitve, ki se bodo lahko videle skozi čas. Po končani razpravi in prijetnem druženju si je Meh skupaj s sodelavci ogledal delo Vulkanizacije Mulej ter za konec spregovoril še nekaj besed s strankami vulkanizerstva. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Marjan Bohorč novi predsednik šentjurskih obrtnikov

ViP

Svečana akademija Mestne skupnosti Šentjur prvič virtualno

Jure Godler

Zagorelo pri Avtocentru Mulej

Jure Godler

Tri desetletja in pol za obrtno-podjetniško zbornico Šentjur

Zoran Borovšak

Praznovali obrtniki

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več