3.1 C
Šentjur pri Celju
01/12/2022
sentjur.net

Brez čebel ne preživi niti človek

Ponikva, 11.11.2022 – Po nekaj letih premora zaradi epidemije, ki nas je pestila, so pretekli vikend na Ponikvi ponovno slovesno začeli že 28. Martinove dneve, na katerih je bil letos poudarek na čebelarstvu in čebelah.  Verjetno ste vsi že kdaj  slišali za reklo »da brez čebel ni življenja«, in če privzamemo, da je čebelar nekdo, ki skrbi in neguje čebele, lahko neskromno rečemo, da so po tej analogiji  čebelarji ljudje, ki skrbijo za ohranjanje življenja kot ga poznamo na tem svetu.

Slovenski čebelarji so združeni v Čebelarsko zvezo Slovenije, s ponosom nadaljujejo tradicijo svojih prednikov. Skrbijo za ohranjanje naše avtothone kranjske sivke, varovanje njenega življenjskega okolja in za pridelavo najkakovostnejših čebeljih pridelkov. Že sredi 18. stoletja so poznali marsikatero skrivnost iz čebeljega življenja in se niso niti zavedali, da so v tej stroki vodilni v svetu. Ni čudno, da je iz tega okolja prihaja čebelar – prvi učitelj čebelarstva na Dunaju, Anton Janša. Na teh dobrih temeljih Slovenija še dandanes prednjači po znanju in izkušnjah z delom s čebelami. Ne nazadnje je pobuda za svetovni dan čebel 20. maj prišla ravno iz Slovenije.

Najlepše urejene hiše in kmetije

Tradicionalno v okviru Martinovih dni pa podelijo tudi priznanja za najlepše urejene hiše z okolico in kmetije – Ponkovško velikonočnico. Predsednik komisije Drago Jančič je najprej ob projekciji predstavil čudovito cvetje, ki ga je komisija opazila na svojem ogledu. Za najlepše urejeno kmetijo je bronasto velikonočnico prejela kmetija Kolar iz Zgornjih Selc, srebrno velikonočnico kmetija Vrečko in zlato velikonočnico kmetija Podkrajšek iz Podgaja. Bronasto priznanje Ponkovška velikonočnica, za najlepše urejene domove, je prejela družina Zdenke Petauer, srebrno velikonočnico družina Stanislava Filipška ter zlato velikonočnico Iva Košec.

Uvodni del pozdrava Martinovih dni, sta v virtualni podobi otvorila Blaže in Nežica, kasneje pa je besedo prevzel predsednik Turistično olepševalnega društva Zlatko Zevnik. Nekaj besed o razstavi čebelarskega društva je  spregovoril predsednik čebelarskega društva Ponikva Slavko Špur, kot zadnji pa je obiskovalce pozdravil  tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci.

Izbira martinovih vin

Za glasbeni pridih, so poskrbeli pevci mešanega pevskega zbora Sonce, pod vodstvom zborovodkinje Andreje Ocvirk, za plesni korak pa je poskrbela Folklora 63 iz Šentjurja, ki je s spletom Gorenskih plesov dodobra ogrela ozračje v dvorani na Ponikvi. Zbrani na prireditvi, so tako druženje nadaljevali ob dobri kapljici ponkovških vinogradnikov, kjer se je letos zbralo rekordno število vzorcev mladih vin. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Uradno prevzeli novo gasilsko vozilo

Jure Godler

Odprli so vrata čebelnjaka v Dobovcu pri Ponikvi

Jure Godler

Kolesarji švignili mimo Šentjurja nazaj na Ponikvo

Jure Godler

Na Ponikvi triintrideset birmancev

Jure Godler

45. pohod po krajevni skupnosti Ponikva

Tjaša Ferlež

Vrtec Šentjur: Da bo varen vsak nov dan!

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več