19.2 C
Šentjur pri Celju
22/07/2024
sentjur.net

Bučn’ce prvič pod kostanji v Zgornjem trgu

Šentjur, 14. 10. 2023 – Bučn’ce so tradicionalni turistični dogodek, ki ga zadnja leta organizira Razvojna agencija Kozjansko. Petnajst let se je sejem odvijal na Mestnem trgu v Šentjurju, letos pa so ga po zgledu KUL bazarja organizatorji prestavili na novo lokacijo – pod kostanje v Zgornji trg. Tu so se pred leti že odvijali različni sejmi – predsem so bili znani živinski sejmi. Prav tako nova lokacija omogoča predstavljanje večjemu številu sejmarjev in nudi prijetno okolje tudi za dodatne sejemske aktivnosti, kot so ustvarjalnice, igre in razstave.

Bučn’ce so etnološka prireditev, posvečena šentjurskim bučn’cam in vsem ostalim jesenskim pridelkom ter izdelkom. Šentjurske bučn’ce pa so nekaj posebnega. Vzhodno od Šentjurja poznajo predvsem golice, iz katerih pridelujejo bučno olje, naši predniki pa so odkrili, da ima »svinjska buča« dobra in velika semena. Po svetu poznajo predvsem sušena bučna semena, včasih malo slana, a prave šentjurske bučn’ce so izdatno soljene, peka pa sladkorje v semenih preobrazi in jih naredi še bolj okusne. Zaradi dejstva, da so v ovoju, smo razvili posebno spretnost njihovega trebljenja. Sejem pa ni izključno namenjen le bučam, ampak je njegov namen povezati tudi lokalne in regionalne turistične ustvarjalce, jih pormovirati in motivirati, naj nadaljujejo s svojim delom. Letos jih je na Bučn’cah razstavljalo kar 27.

Nova lokacija

Uvodoma je zbrane pozdravil Jure Raztočnik, direktor Razvojne agencije Kozjansko. Uvodoma se je zahvalil vsem, ki so pomagali pri postavitivi stojnic in pripravi prostora. “Odločitev o novi lokaciji ni bila lahka, vendar se je izkazalo, da smo se odločili prav in da je ta prostor pod kostanji res odličen,” je povedal. Zahvalil pa se je tudi Kvirini Martini Zupanc, ki je prevzela organizacijo tega projekta. Sejmarje in obiskovalce pa je pozdravila tudi Silva Koželj, podžupanja Občine Šentjur. “Bučnice so v naših krajih zelo priljubljene, zato je pred leti nastala ideja o bučah, bučnicah in jedeh iz buč,” je povedala Koželjeva. Pohvalila je veliko udeležbo razstavljalcev in pestro ponudbo. “Tukaj lahko vsak obiskovalec najde še kaj zase,” je poudarila.

Naj buče in naj stojnica

Tudi letos je potekalo tekmovanje v naj bučah in o najlepše okrašeni stojnici. Organizatorji pa so nagradili najdaljšo, najlepšo, najzanimivejšo in najtežjo bučo. Dodali so še eno kategorijo – za najboljši “augenmas” pri tehtanju buče. Največja konkurenca je bila v kategorijah nazanimivejša buča in najlepša buča. Najzanimivejšo je prinesla Kristina Koprivc s Planine pri Sevnici, najlepšo pa Vrtec Dobje, ki ji je nadel pokrivalo na nasmeh. Najdaljšo bučo je prijavila na tekmovanje Marica Mauer, najtežjo je že drugo leto zapored prinesla Teja Tuhtar, drugo uvrščena pa je bila buča Marte Tovornik. Dodali pa smo še novo kategorijo, malce za zabavo tekmovanje v “augenmasu” pri tehatnju buče – tekmovalci so namreč ugibali težo buče. Točno težo je uganila Mihaela Palčnik, ki je rekla, da je buča težka toliko kot njen vnuk – 8,5 kg. Najlepše so stojnico okrasili člani Čebelarskega društva Šentjur.

Pestro dogajanje

Prvič so lahko obiskovalci opazili tudi izmenjevalnico oblačil, kjer so lahko svoje rabljeno oblačilo zamenjali za drugo. “Mimoidoči, četudi niso s seboj prinesli oblačil, se tako zavejo, da ko se enkrat naveličamo oblačil ali pa jih prerastemo, njihova edina pot ni koš za smeti, ampak jim lahko damo drugo priložnost,” je o ideji zamenjave oblačil povedala vodja projekta Kvirina Martina Zupanc. Razstavo gob so pripravili gobarji Gobarskega društva Jurček s Planine pri Sevnici. Kar nekaj zanimanja pa je požela tudi igra Buče v vrsti (tri v vrsto), kjer so namesto križcev in krogcev dobile namen buče.

Da obiskovalci niso ostali lačni, je z okusno bučno juho poskrbela kuharica in poznavalka etnološke folklorne dediščine Tanja Gobec, za kulinarično interpretacijo jesenskih jedi pa je poskrbela Marjeta Keršič Svetel.

Kulturni program

Organizatorji so poskrbeli tudi za pester kulturni program. Otvorili so ga pevci Luš’nega orkestra in citrarka Jasmina Levičar. Nadaljevali so harmonikarji Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur, pod vodstvom Francija Kolarja. Orkester so sestavljali Matevž Klančar, Larisa Perčič, Peter Barič, Fran Obreza, Matevž Klančar, Nik Krajnšek in Matej Ilek. Zaključili so z rockovskimi ritmi tria Mestne bučn’ce v sestavi Primož Pečar, Matic Lenko in Rok Lajlar ter plesalci Folklornega društva Šentjur. Zaplesali so splet Gorenjskih plesov, katerih avtor postavitve je bila Vesna Klavžar. Na harmoniki jih je spremljal njihov strokovni vodja Marko Javornik, na klarinetu pa Janko Arnejčič.

“Namen tradicionalnega sejma je povezati lokalne in regionalne turistične ustvarjalce, jih promovirati in seveda motivirati, da nadaljujejo s svojim dobrim delom. Jesensko dogajanje je letos ustvarjalo kar 27 ponudnikov, prijavilo pa se je kar 50 sejamarjev, tako da naslednje leto se lahko nadejamo še večje sejemske poudbe. Izjemno prijetno skoraj poletno vreme pa je dodatno privabilo in zadržalo na sejmu veliko obiskovalcev,” je povedala Kvirina M. Zupanc. Povabila pa je tudi na naslednji sejem – Miklavžev, ki bo prav tako v Zgornjem trgu, ampak na ploščadi pred cerkvijo sv. Jurija, 5. 12. 2023. (Jure Godler)

Sorodne novice

Novogradnja za nove vsebine v Zgornjem trgu

Jure Godler

Starodobniki z vsakim letom v boljši formi

Tjaša Ferlež

Z novo vinsko kraljico porezali staro trto, rezali tudi v Gorici

Jure Godler

V muzejsko noč s Komedijo o ARTU

Jure Godler

KUL bazar je bil kul

Jure Godler

Obudili tudi spomin na požar na trgu sv. Jurija

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več