14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Članice Društva kmetic Mavrica so raziskovale Pohorje

Pohorje, 24. 8. 2021 – Članice Društva Kmetic Mavrica iz Šentjurja so se podale na pot proti Pohorju. Dolgo pričakovani izlet in njihovo prvo večje druženje po epidemiji so si članice želele že dlje časa, konec meseca avgusta pa jim je to tudi uspelo. Iz Šentjurja so se sprva odpeljale v Poljčane, kjer so si ogledale Učni poligon Dole pri Poljčanah, ki ga je že pred leti uredila Ana Vovk Korže, profesorica na Fakulteti Maribor. Na enem hektarju slabo rodovitne zemlje je uredila visoke grede, zemljanko in še veliko drugega zanimivega za samooskrbo z zelenjavo in zelišči. Članice so prisluhnile razlagi in ob tem izvedele marsikaj zanimivega. Po ogledu pa so si privoščile še okusno malico.

V botanični vrt Pivola

Pot jih je vodila naprej do Maribora, kjer so se sprehodile po Botaničnem vrtu Pivola, ki se nahaja pod vznožjem Pohorja na območju nekdanjega grajskega parka. Imele so voden ogled po parku, kjer raste bujno in zelo raznoliko rastje, različne rože, različne sorte vrtnic … To je bila prava paša za oči udeleženke izleta. Na sprehodu skozi botanični vrt so se ustavile tudi pri več let starem drevesu, pri katerem so se tudi fotografirale in ga objele.

Pri drevesu gre za enega najstarejših dreves, njegova starost pa se kaže v debelini debla. Na poti proti Pohorju so se ustavile na živinorejski ekološki kmetiji Frešer v kraju Kopivnik, kjer redijo koze in predelujejo mleko v različne vrste sirov. Ogledale so si kmetijo, prisluhnile načinu pridelovanja sira in si ogledale sirarno. Z veseljem pa so jih Frešerjevi povabili tudi k nakupu njihovih doma narejenih izdelkov.

Za konec še v vinsko klet

V kraju Planica so se ustavile na ekološki turistični kmetiji Pri Baronu. Na kmetiji, ki jo imenujejo tudi Eko idila – Baronova domačija, so že od leta 1999 vključeni v ekološko kontrolo. Ekološka kmetija Baron je kraj, kjer ljudje živijo v sožitju z rastlinami in živalmi, ob tem pa pridelujejo okusno hrano in pijačo za obiskovalce. Kmetija ima odprta vrata za vse vrtce, šole in druge obiskovalce, ki želijo spoznati, kako gospodariti na naravi prijazen način, ne da bi ob tem trpelo okolje in narava.

Gospodarji menijo, da je ekološka kmetija najboljša učilnica, kjer se obiskovalci preko vida, sluha, dotika, okusa, vonja in sodelovanja naučijo, kako se prideluje hrana, ki je naravi in živalim prijazna. Najnovejša njihova pridobitev je certifikat Zeleni ključ ter znak Slovenia Green Cuisine. S tem so se zavezali k spoštovanju sedmih trajnostnih načel: avtentičnosti ponudbe, povezovanju z lokalnimi dobavitelji, usmerjenosti k naravi, delovanju s čim manj odpadki, uporabi neoporečne vode, odgovornosti do okolja in odgovornosti do zaposlenih.

Po ogledu kmetije je tam sledilo kosilo. Da pa niso bile “mavrice” prehitro doma, so se na poti proti domu ustavile še na degustaciji vina z narezkom na vinogradniški kmetiji Frešer v Ritoznoju pri Slovenski Bistrici. Z vinogradništvom se tam ukvarja sedem generacij že vse od leta 1832. Članice so več kot zadovoljne odšle domov. Druženje, kot je bilo to, so potrebovale, saj so se po dolgem času zopet srečale in izmenjale kar nekaj izkušenj in modrosti. (Tjaša Ferlež, Foto: Vesna Mihalič)

Sorodne novice

Vrtec Šentjur: Po poteh našega kraja

Jure Godler

Društvo kmečkih žena Mavrica: Z dobro voljo na pot

Tjaša Ferlež

Za nova znanja se vedno najde čas

Tjaša Ferlež

Tokrat so se odpravili v Štajersko prestolnico

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: Shod slepih in slabovidnih žena iz vse Slovenije

Jure Godler

Prehodili pot od Sloma do Nove Cerkve

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več