18.2 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

“Da bi bilo zaradi tega, kar počnem, vsaj še komu lažje in boljše.”

Šentjur, 9. 4. 2024 – Naj prostovoljec/prostovoljka je osrednja prireditev Tedna Zdravega mesta, ki letos poteka od 4. do 11. aprila. Prireditev pa že vrsto let organizirata Občina Šentjur in Mladinski center Šentjur, ki deluje pod okriljem Razvojne agencije Kozjansko. Prostovoljstvo je pomemben del družbe in v ospredje postavlja ljudi, ki delujejo prostovoljno, ki s svojim delom brezpogojno olajšajo ali polepšajo življenja mnogih soljudi, skrbijo za okolje ali delujejo v dobrobit kraja. Skupno pa so podelili priznanja več kot dvestotim prostovoljcem, ki so jih predlagala društva in ostale organizacije, ki delujejo pri nas. 

Lansko leto je naziv naj prostovoljec v starostni kategoriji nad 31. let prejel Ivo Brodej, ki vzorno in kontinuirano dela v svojem bivalnem okolju. Bil je pobudnik in soustanovitelj Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur, vse od začetka članom in članicam nesebično pomaga kot mentor, aktiven je tudi v Športno umetniškem društvu Rifnik in pri odmevnem vsakoletnem dogodku na Rifniku, ko upodablja ata Kelta in je obraz te prireditve. Ravno Ivo Brodej pa je bil tudi letošnji slavnostni govornik.

Ta je v svojem nagovoru izpostavil pomembnost besede prosim in hvala. “Starši so nas naučili spoštovanja starejših, narave in spoštovanja do živali torej vsega od česar smo bili v obdobju samooskrbe močno odvisni,” se je slavnostni govornik spominjal svojega otroštva, ter poudaril, da so bili v veliki meri odvisni od mesebojne pomoči, saj sami niso zmogli opraviti vsega. Vse to mu je predstavljala dobra življenjska naložba. “Žalosti me, da se vse te vrednote tako hitro izgubljajo. Družba se polarizira, družina pa izgublja svojo osnovno funkcijo. Egoizen se je ukoreninil, da nas tudi sosed na drugi strani ceste ne zanima več – vse se plača,” je izpostavil Brodej.

“Nam, ki se ukvarjamo s prostovoljstvom, je beseda hvala plačilo za trud in upravljeno delo, opaženost in družbeno priznanje o spodbude za naprej. Verjamem, da se upoštevanje in spoštovanje do človeka začne zavedanjem samega sebe.  Vse svoje življenje se ravnam in delujem v smeri, da bi bilo zaradi tega kar počnem vsaj še komu na tem svetu lažje in boljše,” je poudaril. Tudi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci se zahvalil vsem prostovoljcem v naši občini, ki se na dnevni ravni ukvarjajo s prostovoljnim delom in pomagajo sočloveku.

Obraz optimista

“Prostovoljci so ljudje, ki vidijo marsikaj žalostnega, pretresljivega, pa vendar imajo obraz optimistov, obraz dobre volje,” je povedala moderatorka dogodka Polonca Jazbinšek. Na prireditvi so podelili občinske pohvale in priznanja tistim, ki imajo obraz optimista, tistim, ki brezpogojno delijo svoj čas in svoje srce – in to je prostovoljcem, nominiranim za svoje delo v letu 2023. Nominirani so bili v štirih različnih kategorijah, in sicer v kategoriji do 18 let, kategoriji od 19 do 30 let, kategoriji nad 31 let, ki delajo z otroki in mladino, ter nad 31 let splošno, komisija za pripravo predlogov o izboru prostovoljke/prostovoljca občine Šentjur za leto 2023 pa je dodala še eno in sicer je to naj projekt.

Priznanja sta podeljevala Albina Karmuzel, predsednica komisije za pripravo predlogov o izboru prostovoljke/prostovoljca občine Šentjur za leto 2023 na podlagi javnega razpisa, ter župan mag. Marko Diaci. Na predlog Župnijske Karitas Dramlje priznanje za projekt Obnova cerkve Marije Vnebovzete v Marija Dobju prejme vodja projekta župnik Jožef Planinc. Ta je bil zelo zaslužen, za obnovo cerkve Marije Vnebozete v Marija Dobju, ki jo je leta 2020 prizadel potres, ki je imel epicenter na Hrvaškem. Cerkev je bila zaradi odpadajočega ometa in razpok v zelo slabem stanju.

Prostovoljstvo od malega

V kategoriji najmlajših prostovoljcev je pohvalo prejela Nina Horvat na predlog OŠ Blaža Koncena Ponikva. Učenka nudi pomoč najmlajšim učencem 1. in 2. razreda pri domačih nalogah, v času prostih ur pa tudi sošolcem. Sodeluje tudi pri Rdečem Križu in obiskuje številne šolske krožke. Vseskozi pa s svojim zgledom vzpostavlja medsebojne vezi in vzpodbuja solidarnost v šolski skupnosti.

Na predlog OŠ Planina pri Sevnici je pohvalo prejela tudi Julija Gračner Krajnc, ki je že zelo zgodaj kazala pripravljenost pomagati kot članica mladih prostovoljcev in skupine za medgeneracijsko sodelovanje. Vedno se odzove povabilu k sodelovanju pri dobrodelnih akcijah, organizra in pomaga pri izvedbi srečelova. Aktivna je v šolskem gledališkem križku in v Prostovoljnem gasilskem društvu Planina pri Sevnici.

Prav tako na predlog iste šole je pohvalo prejela Anja Gračner, ki je tudi članica mladih prostovoljcev in skupine za medgeneracijsko sodelvanje. Podobno kot prejšnja nagrajenka tudi ona sodeluje v dobrodelnih akcijah, srečolovu, piše članke o dogodkih za šolsko spletno stran in tudi ona aktivna gasilka v PGD Planina pri Sevnici in gledališkem krožku.

Video posnetek (avtor Danijel Berden)

Kategorija od 19 do 30 let

Na predlog Razvojne agencije Kozjansko je pohvalo prejela Lucija Salobir, ki je članica Mladniskega centra Šentjur. Svoj prosti čas namenja za objave novic, dogodkov, razpisov na družabnih omrežjih MC Šentjur. Po izobrazbi je diplomirana inženirka krajinske arhiture.

Kategorija nad 31 let

V tej kategoriji je bilo letos največ prijavljenih prostovoljcev. Na predlog Društva prijateljev mladine Šentjur je pohvalo prejel Ambrož Vahen. Izkazal se je v lanskem letu, ko so Slovenijo pustošile poplave ko je izstopil iz povprečja in organiziral delo in prevoz materialnih stvari na poplavljena področja, kjer je sodeloval z PGD Šentjur in PGD Zibika. Urejal je logistiko in donačije iz države in tujine, še vedno pa vestno pomaga našim družinam s stiski.

Pohvalo je prejel tudi Hinko Pap, ki je dolgoletnen član Društva upokojencev Šentjur. Sodeluje pri organizaciji in izvedbi kulturnih dogodkov in prireditev, kjer udeležence preseneti s priložnostnimi fotografijami za spomin. K širši promociji društva pripomore z objavo člankov v lokalnih časopisih in revijah, namenjenih upokojencem. Je pa tudi avtor grba in zastave občine Šentjur.

Na predlog GZ Šentjur je priznanje za več kot 48 let dela v PGD Šentjur prejel Danilo Matuš. več kot deset let je tudi poveljnik osrednje gasilske enote v občini, na gasilski zvezi pa je podpoveljnik in član poveljstva. Opravil je številna usposabljanja, med drugim tudi za inštruktorja, s čimer svoje znanje in izkušnje prenaša na mlajše gasilce. V lanskih neurjih in poplavah je vodil izjemno veliko število intervencij v naši občini in izven njenih meja, v katerih na srečo ni bilo poškodovanih gasilcev.

Na predlog KS Planina pri Sevnici pa je priznanje tudi prejel Rihard Stopinšek – Riki kot mu pravijo prijatelji. Vrsto let je bil predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Planina pri Sevnici in igralec v dramski skupini, ki je delovala pod okriljem omenjenega društva, še vedno pa je aktiven član gasilskega društva. Ljubiteljsko fotografira dogodke in življenje v kraju, da le-ti ne gredo v pozabo. Že vrsto let je nepogrešljiv pri koordinaciji in pripravi povorke na Angelsko nedeljo, na kateri so prikazani stari kmečki običaji.

Priznanje je prejela tudi Rožica Kneževec, ki je že v rani mladosti rada pomagala pomoči potrebnim. Vrsto let kot predsednica vodi Krajevni odbor Rdečega križa Planina pri Sevnici, v okviru katerega organizirajo in sodelujejo pri izvajanju vseh humanitarnih dejavnosti v kraju, kot so krvodajalske akcije, izleti krvodajalcev, srečanja starejših itd … Pod njenim vodstvom se krajevni odbor Rdečega križa s svojim delovanjem povezuje s krajevno skupnostjo, društvi v kraju ter krajani. Za priznanje jo je predlagal RK OZ Šentjur.

Nad 31 let, ki delajo z otroki in mladino

V zadnji kategoriji je na predlog Društva prijateljev mladine Šentjur in Društva Sahar Šentjur priznanje prejela tudi Nina Ploštajner. Nina je umetnica po duši in srcu ter ustanoviteljica in predsednica Kulturno umetniškega društva Sahar ter članica, od lanskega leta pa tudi predsednica Društva prijateljev mladine Šentjur, v okviru katerih deluje kot organizatorka, koordinatorka in koreografinja številnih delavnic in prireditev za otroke v občini Šentjur. Je nepogrešljiva pri izvajanju raznih prireditev, kot so Jurčkovanje, Pozdrav morju, večeri plesov Skrivnostni Orient, Žur za konec šolskih ur, silvestrovanja in novoletna rajanja za otroke, likovne in plesne delavnice za odrasle in otroke.

Na prireditvi posvečeni prostovoljstvu pa so orgaznizatorji pripravili pester in raznolik kulturni program. Uvodoma se je predstavila Godalna komorna zasedba Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur, pod vodstvom Elizabete Rauter. Zaplesale pa so tudi plesalke Plesne skupine Sahar, kjer so dekleta zaplesale ples boginje Isis. Prireditev pa so zaključili učenci Glasbene šole Šentjur Lara Antolič, Eva Dečman, Mija Dečman, Timon Jelen, Zala Jelen in Tobija Lesjak, ki so zaigrali nekaj sklad. Po uradnem fotografiranju je sledil tudi neformalen del – pogodtitev v avli IKC Šentjur. (Jure Godler, video: Danijel Berden)

Sorodne novice

Na zboru vinogradnikov podelili diplome in priznanja

Milenka Blažević

Na Graščini Oplotnica razstavljal šentjurski umetnik

Jure Godler

Razglasili najboljše športnike prejšnjega leta

Jure Godler

Večer na Glinci: Kaj počno sokrajani?

Jure Godler

Ipavčeva plaketa v roke planincu Miru Rožeju

Jure Godler

“Prostovoljstvo ni genetsko zapisano in ni samoumevno”

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več