17.1 C
Šentjur
17/09/2019
sentjur.net

Dan zelenjave v Vrtnariji Valner: Cepljena zelenjava – boljši okus

Dan zelenjaveV soboto, 20. avgusta, je Vrtnarija Valner pripravila dan odprtih vrat, ki so ga poimenovali kar Dan zelenjave. Posebno pozornost so tokrat dali cepljenim sortam paradižnika in paprik.

Vrtnarija Valner je ena izmed prvih slovenskih vrtnarij, ki so začele gojiti cepljeno zelenjavo. V ta namen že tretje leto zapovrstjo pripravljajo degustacijo cepljenih paradižnikov in paprik. Letos so pripravili kar 25 različnih vrst paradižnikov in 22 vrst paprik. Obiskovalci so si lahko med degustacijo zapisali, katera sorta paradižnika ali paprike jim je bila najljubša, naslednje leto pa bodo to sadiko lahko posadili doma. Od 25 sadik paradižnika le štiri sadike niso bile cepljene. Te sadike imajo zato močan koreninski sistem in so odporne na fitoftoro – glivico, ki povzroča bolezen krompirja in paradižnikov.Vrtnarstvo Valner Šentjur

Nekaj sto obiskovalcev Vrtnarije Valner je lahko poleg zelenjave pokušalo tudi pripravljene jedi iz paradižnika, ki jih je pripravil kuhar Borut Jovan, Boštjan Protner pa je poskrbel, da je z dvema sortama rujne kapljice iz Mariborskega okoliša šla hrana lažje po grlu. Med jedmi so se znašle sladice iz zgoraj omenjene zelenjave.

Klavdija Valner nam je še zaupala, da skušajo zelenjavo škropiti čim manj, da je pridelek čim bolj naraven. Ne škodi, da se občasno, tako kot z rožami, pogovarjaš tudi z zelenjavo.

jg

 

Sorodne novice

Dnevi balkonskega cvetja ponovno uspešnica

Jure Godler

Desetletje paradižnikov in paprik

Jure Godler

Naj na vrtu zadiši po zeliščih

Jure Godler

Čas je za balkonske cvetice

Jure Godler

Paradižnik znova na vsakem koraku

Jure Godler

Dvajsetletnica Vrtnarstva Valner

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več