1.8 C
Šentjur pri Celju
06/12/2023
sentjur.net

Del gasilske olimpijade tudi v naših krajih

Šentjur, 19. junij 2022 – V nedeljo se je v Celju začela odvijati dolgo pričakovana gasilska olimpijada, ki je letos padla v roke slovenskim organizatorjem. Kot je dejal predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, je Gasilska olimpijada Celje 2022 največji gasilski dogodek v več kot 150-letni zgodovini gasilstva pri nas, na katerega so se temeljito pripravljali dobra štiri leta.

»Z zadovoljstvom lahko trdim, da smo na ta velik dogodek dobro pripravljeni in da smo skupaj z organizacijskem odborom, Mestno občino Celje, Gasilsko zvezo Celje, državnimi organi in institucijami ter podporniki projekta, predvsem pa s podporo slovenskih gasilcev, pripravili gasilsko-športno tekmovanje ter spremljajoče prireditve, ki ne bodo v čast in ponos samo naši organizaciji, temveč celotni Sloveniji,« je povedal Cerkvenik. Na Gasilski olimpijadi Celje 2022 so prisotni predstavniki 26 držav, tekmovalci pa prihajajo iz 20 držav, pri čemer je prijavljenih 198 ekip z 2634 udeleženci.

Udeležba nekoliko manjša

Udeležba je zaradi epidemije koronavirusa in vojne v Ukrajini nekoliko manjša od načrtovane. Dogodek je velik organizacijski in logistični zalogaj, na katerem sodeluje več kot 2000 prostovoljcev, večinoma gasilcev iz cele Slovenije. V sklopu tekmovanj gasilske olimpijade tekmujejo gasilska mladina ter odrasli gasilci, oboji v ženski in moški konkurenci. Mladinske tekmovalne discipline so »vaja z ovirami« ter »štafetni tek z ovirami«, odrasli pa tekmujejo v klasičnih gasilskih disciplinah – »vaji z motorno brizgalno« in »štafetnem teku z ovirami«.

Del odraslih ekip tekmuje tudi v t. i. športnih tekmovanjih, kjer so discipline »mokra vaja«, »štafetni teki« in »vzpenjanje s kljukastimi lestvami«. Gasilske olimpijade se lahko udeleži omejeno število enot iz posamezne države, saj vsaka samostojno predpiše merila in pogoje za izbiro enot, ki se uvrstijo v njihove reprezentance. V času gasilske olimpijade se bo na celotnem območju mesta Celje odvijal bogat spremljevalni program: v centru mesta se bodo predstavili naši najmlajši in starejši gasilci, izveden bo nastop s prostostoječimi lestvami, na sejmišču bo tekmovanje gasilskih dvojic in manjši sejem gasilske opreme, z raznimi dinamičnimi predstavitvami se bodo predstavili tudi Slovenska vojska, policija in URSZR.

Ob otvoritvi je bil organiziran tudi veliki koncert z več kot 200 nastopajočimi slovenskimi glasbeniki. “Slovenija je bila do sedaj poznana kot država z izvrstnimi tekmovalnimi rezultati v gasilsko-športnih disciplinah, zdaj pa se želimo potrditi še kot gostoljubna država, ki je sposobna organizirati še tako zahtevne dogodke. Zahvaljujemo se vsem, ki ste na tak ali drugačen način pripomogli k organizaciji gasilske olimpijade in tako pomembno prispevali, da bo dogodek uspel,« je dejal poveljnik GZ Slovenija Franci Petek.

Del priprav tudi v Šentjurju

Pomemben del priprav organizacije takšnega dogodka je tudi zagotovitev prostora, kjer se udeleženci lahko pripravljajo na uradni del tekmovanja. Gasilska zveze Šentjur je tako kot vse zveze po Sloveniji priskočila na pomoč organizatorjem. Predsednik GZ Šentjur Aleš Guzej je povedal: “Uradni trening mladine je potekal na stadionu v Šentjurju, kjer se je vsak dan zvrstilo več kot 25 ekip iz 20 držav, ki so sodelovale na igrah. Gasilci GZ Šentjur smo bili zadolženi za pripravo stadiona, pomoč pri izvajanju treningov ter druge organizacijske naloge.”

V torek je Šentjur obiskala delegacija visokih gostov – Milan Dubravec – predsednik CTIF (Svetovne gasilske organizacije), Cristophe Marchal – podpredsednik CTIF in podpredsednik Gasilske zveze Francije, Alfred Deschberger – vodja tekmovanj za mednarodna tekmovanja gasilske mladine iz Avstrije, Janko Cerkvenik – predsednik GZS, Franci Petek – poveljnik GZS in dr. Janja Kramer Stanjko – namestnica predsednika GZS. Predsednik Aleš Guzej, poveljnik GZ Šentjur Martin Cmok ter podžupanja občine Šentjur Silva Koželj, so visoke goste sprejeli na stadionu, nato so si ogledali Ipavčevo hišo in se okrepčali na Ipavčevem vrtu, za tem je sledil še ogled gasilskega doma v Lokarjah.

S strani visokih gostov ter s strani organizacijskega odbora olimpijade, udeležencev in sodnikov so prejeli veliko pohval in zahval za odlično pripravo ter pomoč pri izvedbi treningov v Šentjurju. Velika zahvala gre tudi Občini Šentjur, ki je omogočila brezplačno uporabo stadiona in Športnega parka v Šentjurju. Gasilci Gasilske zveze Šentjur so pomoč nudili tudi v Celju. Ob tem pa so še zagotovili operativne gasilce in tehniko za pomoč v boju proti ognju na Krasu. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Novo gasilsko vozilo v Dobju bo leta 2025

Tjaša Ferlež

Pogasili požar v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Obeležili 50-letnico delovanja PGD Prevorje

Jure Godler

Sveta birma v Šentjurju

Tjaša Ferlež

Pionirji in mladinke Svetega Štefana prvi na gasilskem tekmovanju

Jure Godler

Ipavčeva plaketa v roke planincu Miru Rožeju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več