0.1 C
Šentjur pri Celju
06/12/2023
sentjur.net

Društvo podeželske mladine Šentjur praznovalo 30 let

Gorica pri Slivnici, 21. 10. 2023 – Društvo podeželske mladine Šentjur je v KD Gorica pri Slivnici praznovalo trideset let uradnega delovanja. Člani društva so hvaležni, da se je tradicija skozi leta ohranila. Zavedajo se, da so njihovi predniki s trudom, z delom in neizmerno voljo prenesli znanje in veščine na mlajše generacije. Ob tej priložnosti so želeli spoznati bivše člane in bivše predsednike, jih predstaviti ter izkazati spoštovanje tudi drugim, ki so v teh letih pripomogli, da lahko kot mladina s podeželja še vedno ustvarjajo in pišejo nove zgodbe. Poleg kmečkih iger in ostalih aktivnosti članov tekom tega poletja je ves čas vzporedno potekalo raziskovanje zgodovine društva in spoznavanje novih ljudi. Ideja o prireditvi se je namreč porajala že spomladi, da pa je bila izvedena v takšni obliki, kot jo bomo kasneje predstavili, se je izpopolnjevala ves čas do jeseni.

Bivši predsedniki

Sama prireditev je potekala v Kulturnem domu Krajevne skupnosti Gorica pri Slivnici. Program so vodili člani sami. Sprva so izpeljali krajši dramski humoristični dialog, ki je goste sprostil, kasneje pa so k obogatitvi programa prispevali pevci zasedbe Drameljski odmev, med katerimi je bilo tudi kar nekaj nekdanjih članov društva. Povezovalca sta nekaj besed namenila tudi sami zgodovini in razvoju društva, nato pa goste povabila k ogledu dokumentarnega filma, v katerem so svoje zgodbe takratnih časov delili bivši predsedniki: Metoda Senica, Ivan Mastnak, Martin Korenjak, Marija Fajdiga, Primož Pevec, Blanka Cingl, Albina Kolar, Sabina Golež, Maja Krajnc in zdajšnja predsednica Nataša Golež.

Po predvajanem dokumentarnem filmu, ki je nastajal vse od pomladi do septembra, so se člani z darili, besedami in s pozornostjo zahvalili vsem bivšim predsednikom, županu občine Šentjur, predsednici ZSPM, direktorju ŠCŠ in trem zlatim sponzorjem – podjetjem SIP,  AGROTEH in TRAKOM d. o. o., ki so dogodek podprli in obogatili z zunanjo razstavo strojev. Na koncu je sledilo sproščeno druženje ob obloženi mizi s hrano ter ob baru s pijačo gostinstva RAMNA. Pripravljena je bila tudi pestra in bogata razstava pokalov, priznanj in majic, ki so jih člani DPM Šentjur zbirali vse od začetka do danes.

Da je bilo vzdušje ob vsem tem še bolj zabavno in vedro, je poskrbel ansambel Kiper. Vsi obiskovalci so si imeli možnost ogledati tudi fotografije in videe preteklih let. Vsak obiskovalec oz. gost je domov odšel z vrečko presenečenja, saj člani niso pripravili le dokumentarnega filma, temveč tudi zanimiv zbornik, spominke in promocijske letake podjetij, ki so društvo podpirali v tem letu.

Utrinki iz zbornika

Zbornik, izdan ob 30 letnici delovanja DPM Šentjur, navaja naslednjo misel: »Biti povezan z naravo, živalmi in soljudmi, ob tem pa skrbeti za ožjo in širšo lokalno skupnost … To je Društvo podeželske mladine!« Že pred mnogimi leti so se namreč združevali mladi s podeželja, ki so gradili medsebojne odnose in opravljali mnogo lepega na svoji zemlji. V preteklosti so mladi podobno kot danes delovali v organizacijah, imenovanih Kmečka mladina, Mladi zadružniki … Od leta 1993 pa je društvo že s ponosom kazalo novo ime in logotip Društvo podeželske mladine Šentjur, kot ju poznamo danes. V zborniku so zapisane razne anekdote in misli o pomenu DPM Šentjur, ki so jih zapisali bivši predsedniki društva, župan občine Šentjur in predsednica ZSPM. Nekaj je tudi fotografij zdajšnje generacije in polna tabela rezultatov s tekmovanj od leta 1993, ki priča o resnično uspešnih mladih.

Ponosni na mlade

»Biti član DPM Šentjur … neprecenljivo,« je stavek, ki še kako drži. Mladih, ki jih povezuje ljubezen do življenja na podeželju; mladih, ki bi s ponosom povedali, da prihajajo s podeželja, da so njihove korenine kmečke in da srce pripada rodni grudi, je vedno manj. Zato je še toliko bolj pomembno, da so povezani. Ta povezanost se kaže s skupnim delovanjem – skupaj se veselijo, družijo, izobražujejo in nehote tudi osebno rastejo.

Zgodovina DPM Šentjur je zelo pestra. Društvo se je v vseh teh letih udeleževalo mnogih dogodkov – marsikateri so ovenčani z zmago, kar je članom dalo dodatno moč in zagon za rast. Želo je velike uspehe, a tako kot vsakomur se je tudi njim kdaj zgodilo, da so si vzeli malo premora, vendar so kljub vsemu vedno znova pokazali, kdo so in od kod prihajajo. Počitki so društvu koristili, to so ob vsaki vrnitvi dokazali, še najbolj pa v tem letu. Čestitke in te spodbudne besede ob praznovanju jim je izrekla predsednica Zveze slovenske podeželske mladine, Anja Kastelic.

O prodorni vrnitvi DPM Šentjur na podeželska tla piše tudi župan občine Šentjur, Marko Diaci, ki je zapisal: »Trideset let je lepa obletnica, ki so jo zaznamovale bolj ali manj zavzete generacije, sedanja je ena bolj prodornejših, zato jim pri delovanju želim še obilo uspehov. Predvsem pa, da navdušujejo nove člane in prenesejo odlične izkušnje ter znanje na svoje naslednike.«

»Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti.« (Anton Martin Slomšek)

Z zgornjo mislijo in šopkom so se člani in članice DPM Šentjur zahvalili svoji predsednici Nataši Golež in s tem pokazali, kako zelo so nanjo ponosni in ji hvaležni za zgled, njeno zagnanost in ves vložen čas ter trud, ki ga je namenila za organiziranje in izpeljavo te prireditve od ideje do zadnje besede tega slavnostnega večera. Goreti za društvo pomeni delati s srcem in skrbeti za njegovo nenehno delovanje. Slomškov citat tako uspešno zaokrožuje pomembno miselnost – da sta ohranitev in delovanje društva odvisna od ljudi, ki le-to negujejo.  (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Šentjurčani so državni prvaki!

Tjaša Ferlež

Nataša Golež: »’Preštihajmo’ vrtove, osrečimo babice!«

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več