1.4 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Člani ekipe prve pomoči CZ Dobje regijski podprvaki

Sistem Zaščite in reševanja sestavlja več različnih organizacij in služb, organiziranih na vseh nivojih – državnem, regijskem in lokalnem. Medtem ko za organiziranje prvih dveh skrbi država, je lokalni nivo organiziranja zaščite in reševanja v pristojnosti občin. V primeru nesreče večjega obsega (potres, katastrofalne poplave, jedrska nesreča) pa se skliče Civilna zaščita občine, zato se mora v mirnem času redno usposabljati ter opremljati.

Ob aktivnem gasilskem društvu v lanskem letu so v Dobju v okviru CZ  Občine Dobje formirali 12-člansko ekipo za prvo pomoč pod poveljstvom poveljnika Branka Bezgovška. Vsi člani so izvedli 70-urni tečaj in si pridobili uradno licenco bolničar. Letos so člani ekipe prve pomoči CZ Dobje postali regijski podprvaki Ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa, ki je potekalo v soboto, 8. 6. 2013, v Žalcu. Sestavljali so jo: vodja Rok Kovačič, sviper Uroš Horjak, Milena Gradič, Mateja Horjak, Mirjana Lesjak in Rok Kladnik pod koordinatorstvom poveljnika CZ Branka Bezgovška. Ostali del ekipe še sestavljajo Anton Skutelj, Brigita Rabuza, Tanja Mlakar, Bernarda Kovačič, Klavdijo Obu in Roman Novak.

“Naša ekipa je  sodelovala tudi na prikazni vaji ŽALEC 2013, kjer je sodelovalo preko 100 gasilcev in pripadnikov prve pomoči, še pove Branko Bezgovšek. “Zelo uspešno tudi sodelujemo z OORK Šentjur, s katere ekipo smo tudi sodelovali na prikazni vaji. Z vsemi temi aktivnostmi smo si brezplačno pridobili defibrilator (nameščen na gasilskem domu), kompletno opremo za sedem reševalcev (jakna, hlače, brezrokavnik, flis, kapa) in sedem opremljenih nahrbtnikov z dekami ter nosili,” doda. Letos so izvedli tudi dan odprtih vrat pred gasilskim domom in domačinom prikazali uporabo defibrilatorja, merili pritisk in sladkor. Te aktivnosti so izvajali tudi v OŠ Dobje, kjer so na dnevu Druženja več generacij prikazali, kako lahko laiki uporabijo defibrilator ob morebitni potrebi, saj je pomembno, da ga zna uporabiti čim širši krog ljudi v kraju, če je že na voljo. (B. B.)

Sorodne novice

S kulturnim korakom na pot

Jure Godler

Dobjanska akcija “Alkohol ne sodi za volan”

Jure Godler

Gradnja pešpoti v Dobju za boljšo dostopnost in varnost

Tjaša Ferlež

Abraham prireditve ‘Pokaži, kaj znaš’ v Dobju

Jure Godler

Pomerili so se v odbojki na mivki

Tjaša Ferlež

Podelili priznanja dobjanskim odličnjakom

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več