10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Evropa je migala v Šentjurju

Mladinski center Šentjur (MCŠ), ki deluje pod okriljem Razvojne agencije Kozjansko, je v okviru projekta Omrežen.si in programa Mladi v akciji uspešno izpeljal mladinsko izmenjavo »European move«. Osrednja tema izmenjave, ki je potekala v Šentjurju med 24. avgustom in 2. septembrom, sta bila ples in medvrstniško učenje. Gostili so mlade iz Španije, Poljske in Romunije. Namen mladinske izmenjave  je bilo medvrstniško učenje plesa, iskanje priložnosti za plesalce, spoznavanje drugih kultur, učenje jezikov, zabava in druženje.
Na delavnicah so udeleženci drug drugega učili plesati flamenko, sodobni ples, ljudske plese ter se izpolnjevali v hip hopu. Na izmenjavi so bili tako profesionalci kot tudi popolni začetniki v plesu. Skupaj so pripravili tudi scenarij in koreografije za zaključno predstavo.
Mlade sta obiskala Katarina Ratej iz Šmarja pri Jelšah in Miha Poznič iz Celja, oba uveljavljena plesalca hip hopa, z večletnimi izkušnjami, ki sta mladim, poleg učenja plesa, odgovorila še na vprašanja o plesu kot poklicni karieri. Udeleženci izmenjave so si tako ustvarjali ali bogatili svojo mrežo poznanstev za sodelovanje in izmenjavo izkušenj v prihodnosti.
Opravili so tudi študijski obisk, ko so v Celju obiskali plesno šolo Plesni val, v Rogaški Slatini so zaplesali na ploščadi pri kulturnem centru, v Šmarju pri Jelšah so obiskali študente v tamkajšnjem študentskem klubu, ki so jih popeljali po svojem kraju. Nameravali so še zaplesati na trgu Leona Štuklja v Mariboru, kar pa jim je na žalost preprečil močan naliv. So si pa ogledali kulturne znamenitosti in izvedeli več o letošnji Evropski prestolnici kulture. S plesno predstavo so navdušili občinstvo, ki se je v petek, 31. avgusta, v hali podjetja Robo-trade, za stavbo Zavoda za zaposlovanje, udeležilo dobrodelne prireditve Mozaik. Prireditev je nastala v sodelovanju MCŠ in Ljudske univerze Šentjur kot zaključek mladinske izmenjave in poletnih ustvarjalnih delavnic v okviru projekta »Mozaik mladosti in izkušenj«, ki ga financira Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Z nakupom izdelkov, ki so nastali pod spretnimi prsti udeležencev poletnih delavnic, ki jih je izvajala Ljudska univerza Šentjur, so obiskovalci pomagali otrokom iz socialno ogroženih družin kupiti šolske potrebščine.

 

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več