29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

GEPAK, filmska uspešnica Šentjurčanov

Šentjur, 28. 1. 2024 – Tudi v Šentjurju smo dočakali premierno predstavitev filma Gepak mladega šentjurskega režiserja Žige Kukoviča. Kot se za premiero v domači dvorani spodobi, je bila ta razprodana. Žiga je verjetno najbolj znani šentjurski vplivnež, saj že leta v sodelovanju s svojo ekipo objavlja kratke videe o Šentjurju in o dogodivščinah po Sloveniji. Njegova odskočna deska pa je bil festival Movit. Čeprav v svojih kratkih filmih, ki jih njegovi sledilci najdejo na omrežju TikTok, navadno tudi igra pred kamero, je v celovečercu Gepak stal večino časa samo za njo.

Kaj se skriva v prtljažniku?

Gepak, ali gepek je prtljažnik avtomobila, ki ima v filmu v katerem združuje elemente kriminalke, romance in komedije, ključnega pomena. Film namreč govori o štirih prijateljih Sreču (Maks Dakskobler), Jonu (Tine Ugrin), Nacetu (Robert Kladnik) in Boštiju (Jan Gerl Korenč), ki se odpravijo na morje – na festival Festival. Še z največjo težavo se spopade Srečo, ki je silom prilike s strani kriminalne združbe primoran na Hrvaško pretihotapiti večjo količino prepovedane droge.

A pot s starim avtom in po stranskih cestah je vse prej kot prijazna do štirih prijateljev. Najprej jim počaka jekleni konjiček in dobijo drugo nadomestno vozilo – s prtljažnikom, ki se ne da odpreti iz zunanje strani. Fantje pa v nadaljevanju vožnje ugotovijo, da prevažajo nedovoljene droge. Ekipi pa se pridruži se neuveljavljena sodelavka kriminalne združbe Nia (Pia Skvarča). Že ob tako velikem pritisku pa v vrsti čakanja pred državno mejo ugotovijo, da je Niji potekla osebna izkaznica. Zato tudi ona zleze v gepek. Na meji pa jih hrvaški carinik izloči za detaljni pregled …

Dolga pot do realizacije

Od idejne zasnove filma pa do trenutka, ko so si lahko gledalci film ogledali v kinematografih, je minilo nekaj let. Od tega so vsaj tri leta delali zelo osredotočeno. Predvsem se je morala ekipa v samem začetku veliko naučiti, da so lahko sploh začeli s snemanjem. Petčlanska ekipa se je soočala s številnimi izzivi, kje dobiti lokacijo, statiste, kje opremo … Pri profesionalnem snemanju tovrstno delo opravlja tudi do 100 ljudi. Že samo za snemalno lokacijo na hrvaški meji je ekipa potrebovala skoraj dve leti dogovarjanj. Še najbolj pa navdušuje dejstvo, da so projekt snemali iz strasti z minimalnim finančnim vložkom. Med igralsko zasedbo pa je bilo moč opaziti tudi Matjaža Javšnika in šentjurskega komika Tom Costa.

Predstavitev ekipe

Po končani premieri v IKC Šentjur se je predstavila tudi ekipa filma Gepak. Kot prvi jim je uradno čestital tudi župan mag. Marko Diaci. “Ni običajno, da se pod film, ki se vrti v kinematografih, podpišejo tudi Šentjurčani,” je uvodoma izpostavil župan. Poudaril je tudi, da ta film verjetno ni zadnji film, ki ga bo ta ekipa naredila.

Pogovor z akterji je na šentjurskem odru vodil Tom Costo. Režiser Žiga Kukovič ni mogel skrivati navdušenja nad premiero na domačem odru: “Nikoli si nismo mislili, da bomo s predvajanji filma zapolnili kakšno kinodvorano, kaj šele, da jo bomo razprodali. Odzivi, ki jih dobivamo, so čudoviti!”

Igralec Robert Kladnik je priznal, da je povod za scenarij tudi podobna izkušnja, ki se mu je dogodila na poti na morje. “Ampak resničnih je samo 30 do 40 odstotkov te zgodbe, ostalo smo v scenariju dodali,” je v smehu povedal mladi igralec. Ker pa je občinstvo zanimalo, kaj je res in kaj ni, je Kladnik nadaljeval: “Res je, da nam je na poti crknil avto in nam je pomagal nek mehanik. Drži, da nam je pripeljal nadomestno vozilo – bencinarja, na meji smo ugotovili, da nam je potekla osebna izkaznica, in drži, da smo s stanskim ogledalom poribali carinsko postajo. Drži tudi, da nas je carinik vzel iz obtoka, in da se gepek ni dal odpret. Resnično je tudi, da sem se moral sleči pred carinikom!” Po predstavitvi še ostale ekipe so se lahko obiskovalci podružili z ustvarjalci filma tudi v avli IKCja. (Jure Godler, foto: Danijel Berden)

Sorodne novice

Šentjurska premiera filma o Slomšku napolnila IKC

Jure Godler

Obbazenske borbe in mamljivi koktejli

Jure Godler

Športne igre letos s skromnejšo udeležbo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več