22.6 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Kako in kam v slovenskem zdravstvu še na vladni strani

Šentjur, 21. maj 2018 – Problematika slovenskega zdravstva postaja vse bolj egocentrična tema predvolilne kampanje. Na Šentjurskem je svoj prostor dobila že drugič, tokrat na povabilo državnozborske poslanke iz vrst Stranke modernega centra Anite Koleša. Na pogovor, naslovljen Slovensko zdravstvo. Kako in kam? je v goste povabila dr. Dragana Kovačića, dr. med., mag. Margareto Guček Zakošek, dr. Dušana Kebra ter poslanskega kolega Janija Möderndorferja. Dr. Kovačić je specialist interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine ter predstojnik kardiološkega oddelka v celjski bolnišnici, do nedavnega tudi njen v. d. direktorja, dokler ni vodenja prevzela Guček Zakoškova, nekdanja SMC-jeva poslanka in državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dr. Keber je nekdanji zdravstveni minister s časa Drnovškove vlade, po besedah gostiteljice pa tudi eden največjih poznavalcev našega zdravstvenega sistema, trenutno deluje kot predsednik Rdečega križa Slovenije. Jani Möderndorfer je bivši podžupan MO Ljubljana ter nekdanji predsednik KK Union Olimpija. Od leta 2016 poslanec SMC, v izteklem mandatu je deloval kot predsednik Preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma, jedrske proliferacije ter financiranja aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v NLB d. d. ter domnevnega pranja denarja v Novi KBM d. d.

Gostje so se vsak s svojega zornega kota dotaknili najbolj perečih ran našega sistema. Eno prvih vprašanj Koleševe se je dotikalo korupcije, kot je dejala, problema, za katerega ne zanikajo, da ga ni, a da je prepotenciran. Na dr. Kovačića je naslovila vprašanje, zakaj so zdravniki dopustili, da politika slovensko zdravstvo enači z mafijskimi sistemi, ta pa je v odgovoru pojasnil, da je med zdravniki ravno toliko korupcije kot v ostalih družbenih sferah in da večina med njimi svoje delo opravlja pošteno, a da je bil v masovni histeriji, ki se je ustvarila edina možnost umik pred večino. Nekoliko bolj splošno je nadaljeval dr. Keber, ki je ocenil, da slovensko zdravstvo še zdaleč ni tako slabo. Pri tem se je skliceval na raziskavo, kjer so med večimi državami analizirali tudi slovenski sistem in izrazili začudenje, da lahko Slovenija s tako nizkim vložkom v zdravstvo na prebivalca dosega uspehe.

Gostje so se dotaknili tudi zdravstvenega zavarovanja. Precej enotno so nastopili k ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter s številnimi ponazoritvami poudarili pomen kakovostnega javnega zdravstva za vse državljane. Koleševa je ob tem izpostavila pomislek o toku sprememb, če se po 3. juniju slovenska politika obrne na desni pol. Poslanec Möderndorfer je dodal, da verjame v premišljenost naroda, ki bi se lahko ob prekorenitem obratu zdravstva v zasebno opcijo množično zbralo na ulicah. Bolj proti koncu pogovora je spregovorila tudi Guček Zakoškova in orisala težave, s katerimi se bolnišnice spopadajo, med njimi najvidnejšo, javna naročanja in ob enem politiko pozvala k izboljšanju razmer, saj da tako bolnišnice nedolžno prevečkrat dobijo koruptivno oznako. Po pol drugi uri pestre razprave s kar dobro uravnoteženim pogledom stroke in politike, se je predsednik lokalnega odbora SMC v Šentjurju Peter Jevšinek gostom zahvalil s knjigami – Aforizmi Jožeta Mastnaka ter erotično poezijo Vstala Valentin in Venera(ViP) 

Sorodne novice

Od smrečke in palčkov do kurjega očesa

Jure Godler

Pogovor o Sloveniji v duhu knjižnih uspešnic

Jure Godler

Z njeno učenko zaprli razstavo o Štefki Drolc

ViP

So slovenski kmetje na robu izumrtja?

Jure Godler

Štefka Drolc – Srečna sem, ker sem igralka

Tjaša Ferlež

Ponikva z razstavo v poklon stoletnice Štefke Drolc

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več