16 C
Šentjur pri Celju
21/05/2024
sentjur.net

Kolesarski maraton z odlično udeležbo

Dole, 25. 6. 2023 – Na praznično nedeljo, 25. junija 2023, je PGD Lokarje organiziralo že 17. jubilejni kolesarski maraton »Od gasilskega do gasilskega doma« v Gasilski zvezi Šentjur. Kolesarji so mu dali vzdevek »Gasilc«. Maraton je rekreativnega značaja, udeleži se ga lahko vsak, ki ima veselje do kolesarjenja. Od vseh 180-ih udeleženih kolesarjev je bilo okoli 35 kolesarjev članov gasilske organizacije. Maraton ima tri proge. Najdaljša proga poteka mimo vseh 12 gasilskih domov v občinah Šentjur in Dobje in je dolga 100 km. Potrebno je premagati cca 1950 višinskih metrov. Kolesarska pot poteka izpred gasilskega doma PGD Lokarje, skozi Dramlje, Lutrje, Dolgo goro, Ponikvo, Zg. Selce, Završe, Grobelno, Slivnico, Loko pri Žusmu, Dobrino, Žegar, Prevorje, Lesično, Planino, Dobje, Kalobje, Jakob, Šentjur in nazaj do gasilskega doma Lokarje. Na odseku med Ostrožnim in Ponikvo je bila trasa nekoliko spremenjena zaradi rekonstrukcije državne ceste.

90 kolesarjev

Na daljšo progo se je podalo  približno 90 kolesarjev. Na tej trasi so bili najboljši amaterski kolesarji Celjske regije, Maribora in celo iz Hrvaške, kar potrjuje zahtevnost trase. Najboljši kolesarji so jo premagali v treh urah in pol. Pred pričetkom kolesarjenja nas je pozdravil predsednik gasilskega društva Lokarje Andrej Županc in župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci.

Na srednji maraton, katerega kolesarji so se podali na 50 km dolgo progo, se je pričel ob deseti uri, na katerem je bilo potrebno premagati cca 717 višinskih metrov. Pot je vodila iz Dol skozi Dramlje, Lutrje, Dolgo goro, Ponikvo, Zg. Selce, Završe, Grobelno, Slivnico, mimo kokošje farme, odcepa Kalobje, Jakob, Šentjur in nazaj v Dole. Ob isti uri so štartali tudi kolesarji, ki so se podali na krajšo pot, ki je bila dolga 33 km. Kolesarje pa je pot vodila iz Lokarji od Dramelj, Dolge gore, Ponikve in nazaj v Dole. Na srednjo in krajšo pot se je podalo 90 kolesarjev.

Zahtevna organizacija

V času maratona so bili odprti vsi gasilski domovi v GZ Šentjur, kjer so se kolesarji lahko okrepčali s hladnimi napitki, sadjem, pecivom in drugimi dobrotami. Na samem kolesarjenju je bilo potrebno zagotoviti 48 rediteljskih mest (55 redarjev), 4 gasilska vozila, za katera so poskrbeli gasilci iz sosednjih gasilskih društev. Sodelovalo je tudi reševalno vozilo s svojo ekipo nujne medicinske pomoči. Kontrolo nad prometom je izvajala Policijska postaja Šentjur.

Organizacija in priprave na kolesarsko prireditev so vedno bolj obsežna zaradi predpisov in zakonodaje. Za takšno prireditev je potrebno pridobiti vsa ustrezna dovoljenja za uporabo cest, pripraviti elaborat varovanja, zagotoviti nujno medicinsko pomoč ter zagotoviti rediteljska mesta na kritičnih odsekih cestišč. Tovrstna organizacija kolesarskega maratona je zelo zahtevna, kajti kolesarjenje poteka brez zapor cestnega prometa.

Nekaterim kolesarjem je naš maraton postal obvezna vsakoletna prireditev, ki se je udeležujejo, kar nas zelo veseli. Člani najštevilčnejše ekipe na maratonu »Šentjur Power« so na družbenem omrežju zapisali: »Gasilc uspel, rekordna udeležba 180. Vsi živi in zdravi. Super je bilo punce in fantje smo pokazali, da še znamo. Najhitrejši kolesarji so bili Kopše, ki je zasedel prvo mesto, drugi je bil Četina in tretji Blaž Lupše Šmarski. Ceste so bile pregledane, deloma pometene, vidne označbe, gasilci na cesti so usmerjali promet, okrepčevalnice na primernih lokacijah. Kar pa je najbolj pomembno, kolesarji smo naredili super vzdušje, ki se je trajalo v pozno popoldne. Čestitke gasilcem in seveda vsem kolesarjem, ki so odpeljali maraton!«

Mimo vseh gasilskih domov

Kolesarji izjavljajo, da je ta na področju amaterskega kolesarjenja eden izmed najtežjih maratononov v Sloveniji in edini, ki poteka mimo vseh gasilskih domov v GZ. Na koncu kolesarjenja je sledila analiza kolesarjenja in gasilska malica. Z izvedbo maratona smo kot organizatorji zelo zadovoljni in ga lahko ocenimo s čisto desetko. Zahvala gre vsem gasilskim društvom, ki so sodelovala v vlogi rediteljske službe,  enoti nujne medicinske pomoči, Policijski postaji Šentjur.

Prav je da se zahvalimo sponzorjem in donatorjem, brez katerih bi bila izvedba maratona še težja. V samem izvedbenem projektu je sodelovalo več kot 55 rediteljev in vsaj 30 ostalih, ki so pomagali s prostovoljnim delom. Z organizacijo maratona bomo nadaljevali tudi prihodnje leto, ki bo že osemnajsti po vrsti, na kar se že pripravljamo. (Janko Pušnik)

Sorodne novice

V PGD Lokarje stavijo tudi na gasilska tekmovanja

Tjaša Ferlež

Proslavili uspehe mladih lokarskih gasilcev

Tjaša Ferlež

Evakuacija POŠ Blagovna

Tjaša Ferlež

Že četrtič na državno tekmovanje

Tjaša Ferlež

Gasilska vaja: Strela zanetila požar na veliki kmetiji

Jure Godler

Kolesarski maraton Lokarje: Za praznik spet na kolo

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več