14.7 C
Šentjur pri Celju
22/05/2024
sentjur.net

Bodite ponosni na boj vaših dedkov in babic

Šentjur, 28. 10. 2022 – Na novo urejenem spominskem parku, kjer je mesto dobil tudi spomenik padlim borcem in Franju Malgaju nad šentjursko osnovno šolo so, kot vsako leto, znova pripravili spominsko komemoracijo. Pri organizaciji tega dogodka združita moči Zveza borcev za vrednote NOB in OŠ Franja Malgaja Šentjur. Učenci in redki ostali gostje so se usedli na klopi učilnice na prostem. Uvodoma je zbrane nagovoril Ivan Dvoršek, predsednik Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja.

Poudaril je, da so se pri spomeniku padlim borcem zbrali zato, da se skupaj spomnijo na padle partizane, pobite talece in ostale, ki so padli v uporu proti okupatorju. Prav tako se spomnijo tudi Franja Malgaja, borca za severno mejo, ki je padel ob koncu 1. svetovne vojne ter padlih ob zadnji vojni – vojni za samostojno Slovenijo leta 1991. “Zgodovinski spomin in narodna izavest usodno določata obstoj nekega naroda, še toliko bolj, če je ta narod števoljčno majhen.  Odnos do preteklosti je korenina, iz katere raste ta narodna zavest. Zato je dobro, da poznamo našo zgodovino, zgodovino prizadevanj in bojev za Slovenijo,” je povedal Dvoršek.

Naj vrednote NOB ne izginejo

V nagovoru učenkam in učencem je še nadaljeval: “Zato, drage učenke in učenci, ohranjajte spomin na tiste težke, a velike dni. Bodite ponosni na boj vaših dedkov in babic, pradedkov in prababic, ki jih je kruta vojna prikrajšala za najlepša leta življenja, za brezskrbno mladost. Nikoli pa tudi ne smemo pozabiti, da le tistega, ki ceni zgodovino svojega naroda, cenijo tudi drugi. Nikakor pa tudi ne smemo dovoliti, da nam izginjajo, kot voda v pesku, vrednote osvobodilnega boja, kot so svoboda, domoljubje, tovarištvo, poštenost, pravičnost, solidarnost in mnoge druge  civilizacijske vrednote, vrednote, ki smo jih živeli tudi v času osamosvajanja leta 1991.” Na koncu govora jim je položil tudi na srce upanje, da jim nikoli ne bi bilo treba dokazovati ljubezni do domovine s puško v roki.

Učenci so pripravili kratek recital, kjer so strnili nekaj misli, pesmi in skladb o borcih, ki so nam priborili samostojnost. Čeprav je za mlade spomin na osamosvojitveno vojno že zelo daleč – nihče od njih takrat še ni bil rojen, so čustveno in doživeto prebirali tekste, ki sta jih pripravili učiteljici Edith Costo in Polona Pišek.  V sklopu recitala so prebirali pesmi Karla Destovnika Kajuha, ki je bil edini slovenski kulturnik razglašen za narodnega heroja. Komemoracijo sta obiskala tudi župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci in podžupanja Silva Koželj. (Jure Godler)

Sorodne novice

Nujno je, da pojemo in recitiramo pesmi upora

Jure Godler

Komemoracija Šentjur: Želeli bi, da živimo v svobodi in sreči

Jure Godler

“V spravi skušajo uravnotežiti nekaj, česar se uravnotežiti ne da.”

Jure Godler

Ni samoumevno, da živimo v miru in govorimo slovenski jezik

Jure Godler

Ob dnevu upora proti okupatorju

Jure Godler

V spomin padlim na Resevni

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več