28.2 C
Šentjur pri Celju
15/08/2022
sentjur.net

Komentiramo: Kje se zatika pri gradnji državne ceste Dole–Ponikva–Loče?

Po naši občini vodijo številne poti. Za nekatere skrbi občina in krajevne skupnosti, za druge – državne – pa država. Lanskega septembra se je za promet odprla težko pričakovana državna cesta Planina–Sevnica, oči pa že uperjamo proti novim državnim investicijam pri nas. Med tistimi projekti, ki jim že skoraj gori zelena luč, je tudi cesta Dole–Ponikva–Loče. Vendar v trenutku, ko bi se po danih obljubah morali izvajalci del počasi že podati v tek z lopatami v roki, še vedno nekje »pijejo kafe«.

Dolga je pot …

Cesta Dole–Ponikva–Loče ima že dolgo brado. Da omenjena cesta dolgo ne bo prevozna, saj so poškodbe že zelo velike, so ugotovili že leta 2008, ko je Šentjurju županoval še Štefan Tisel. Takrat so cesto uvrstili v državni Načrt razvojnih projektov. Državni svetnik Jože Korže je s podporo državnega sveta podal državnemu zboru predlog, da se prioritetno začne z rekostrukcijo navedene ceste. Zagotovljena sredstva za pripravo projekta in začetka izgradnje ceste so »čudežno« izginila v mandatu Alenke Bratušek. V mandatu Mira Cerarja so se ponovno pojavila. Težko v tem prispevku pišemo o kronološkem redosledu vseh številnih amandmajev in pobud, ki so jih vložili šentjurski poslanci. Dejstvo je, da amandmaje veliko lažje vlagajo opozicijski poslanci proti predlogom vlade. Vladni poslanci pa navadno branijo predlagane sklepe vlade, v nasprotnem primeru se temelji vlade lahko hitro zatresejo, kakor je dokazal »najboljši poslanec DeSUS-a« Robert Polnar.

Leta 2012 se je oblikovala Civilna iniciativa za rekonstrukcijo ceste (CI), ki je 2013 izvedla sestanek pri županih Šentjurja in Slovenskih Konjic, skupni sestanek obeh županov s predstavniki DRSI.

Jelka Godec je bila pobudnica tudi skupnega sestanka poslancev Šentjurja (Godec in Anita Koleša) in Slovenskih Konjic (Bojan Podkrajšek) z namenom, da se takoj začnejo dela na najbolj uničenih delih ceste in skupaj so poslali apel ministru. Na poslanski večer Jelke Godec o omenjeni cesti, v Gasilskem domu Ponikva, 4. 12. 2018, je poslanka povabila predstavnike DRSI, ki jih je zastopal Tomaž Willenpart. Na poslanskem večeru so pripravili tudi nekaj zaključkov, med drugimi, da se že izvaja pravnomočna parcelacija, konec januarja 2019 bo začetek odkupa zemljišč, sredi leta 2019 bodo izbrali izvajalca del …

O pločniku

Med drugim so razpravljalci predlagali nekaj drugačnih rešitev, kot so jih predstavili projektanti. Jože Korže je takrat predlagal rešitev, da se projektiran pločnik na Ponikvi prestavi z desne na levo stran, če cesto gledamo proti Dolgi Gori, »ker so po večini vse hiše na tej strani. Pločnik pa se umešča na levi strani in cesta se k hišam tišči«. Predlog so zbrani sprejeli in v zapisniku, ki ga je pripravila poslanka Godčeva, so zapisali, da se pločnik v celotni trasi izvede po desni strani cestišča in da prestavitev pločnika ne vpliva na potek del in na odkup zemljišč.

Na Ministrstvu za infrastrukturo so nam na naše vprašanje, ali je zaradi prestavitve trase pločnika prišlo do zamika časovnice, odgovorili pritrdilno. »Zamuda je nastala zaradi spremembe projektne dokumentacije, pridobitvi pravnomočnih odločb o parcelaciji, ki jih izda GURS, katerim sledijo cenitve, ter postopek samega odkupa,« so zapisali v odgovoru našega novinarskega vprašanja, kar demantira zgoraj naveden zapisnik.

Poslanka v parlamentu

Poslanka Jelka Godec je v parlamentu ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek na eni zadnjih januarskih sej postavila nekaj neugodnih vprašanj – zakaj se dela niso začela konec leta 2019, čeprav je na poslanskem večeru bilo obljubljeno, da se bodo dela začela v začetku leta 2019. Izrazila je tudi dvom, da se bodo dela na cesti res začela spomladi 2020. Prav tako je poudarila, da odkupi zemljišč že potekajo in če se kje pri tem zatakne, lahko pride do nacionalizacije in da »to ni neka ovira za javni razpis.«

Ministrica je v odgovoru poudarila, da je njena želja, da se bodo dela začela v prvi polovici leta 2020, seveda pa je prej treba speljati tudi vse potrebne postopke. »Najdlje trajajo postopki razlastitve, zato je seveda interes našega ministrstva, da čim več stvari rešimo z dogovorom in ne z nacionalizacijo oziroma razlastitvijo, kot ste omenili. Tako tu vedno prosimo za pomoč občine, ker one bolje poznajo svoje ljudi. Tako bom tudi tu še enkrat apelirala na svoje sodelavce, da stvari skušamo čim prej zapreti, pa na župana, da nam skuša pri teh postopkih pomagati,« je odgovorila Bratuškova.

Župan na Facebooku

V izmenjavo vročega krompirčka, ki sta si ga podajali ministrica in naša poslanka, je posegel župan občine Šentjur mag. Marko Diaci, ki se je odzval na zgoraj omenjeno razpravo. Poudaril je, da gre za državno cesto, ki jo bo sofinancirala Občina Šentjur. Predmetni dokument so 27. 1. 2020 prejeli na občino in ga tudi potrdili. Občina Šentjur bo tako sofinancirala gradnjo državne ceste v vrednosti 256.000 evrov.

Dodal je še, da ima dokument o potrebnih dovoljenjih s strani lastnikov zemljišč na trasi za izvedbo ceste skozi Ponikvo, iz katerega je razvidno, da je pritožbo na cenitev podal krajan, ki je pred časom zatrjeval, da bo svoje zemljišče direkciji za ceste predal brezplačno, ter pozval poslanko, če bi pri tem zapletu lahko aktivno pomagala. Župan, ki se sicer redko oglaša na socialnem omrežju, je tokrat izjemoma sprožil vprašanje, kdo je ta krajan Ponikve, ki je podal pritožbo na ponudbo za odkup nepremičnin.

Na uredništvu sentjur.neta smo pridobili tudi zavrnitev pogodbe »misterioznega občana«. Šlo naj bi za očeta poslanke Jelke Godec, ki je edini podal pritožbo na cenitveno poročilo, kar poudarjamo, je njegova legitimna pravica. Del njegove parcele stoji na zemljišču, na katerem je predviden pločnik in so ga v zgoraj omenjeni pobudi prestavili na desno stran. Gre za dve parceli v skupni izmeri 117 m2. Razlog zavrnitve je ta, da ni bil prisoten na izmeri, zaradi specifike parcele, kar je povedal tudi o zavrnitvenem dopisu cenilcu. Še najbolj pa ga je zbodel naslov prejete pogodbe »Pogodba namesto razlastitve«. Na cenitev vseh parcel, po katerih bosta potekala razširjena cesta in pločnik, naj bi bil krajan povabljen z dopisom 26. 4. 2019, vendar se tega ni udeležil. Pogodbo o odkupu je krajan zavrnil oktobra 2019, ko je prejel pogodbo.

Še nekaj dejstev

Cesta Dole–Ponikva–Loče je eden večjih projektov, ki ga bo sofinancirala država v občini Šentjur. Ocenjena vrednost celotnega projekta je 5,2 milijona evrov. Celoten projekt je razdeljen na štiri etape:  1 etapa – od km 4,100 do km 4,760, 2. etapa od km 5,360 do km 6,140, 3. etapa od km 6.140 do km 7,800 in 4. etapa od km 7,800 do km 8,500, za kar je potrebno pridobiti zemljišča 75 lastnikov. Do sedaj so bile 60 lastnikom vročene ponudbe za odkup njihovih zemljišč, od teh je 32 lastnikov že vrnilo podpisane pogodbe namesto razlastitve oziroma je že overilo podpis na predmetnih pogodbah. Postopek o pritožbi na višino odškodnine in dogovarjanja z lastniki zemljišč pa so že v teku. Takoj ko bodo na DRSI pridobili vsa zemljišča, bodo pričeli z gradnjo. »Šele, ko se premoženjsko pravne zadeve ne uspejo rešiti sporazumno, sledi uvedba postopka za razlastitev kot skrajni ukrep,« so še odgovorili na naše novinarsko vprašanje.

V času formiranja nove vlade so vsi trije šentjurski poslanci tudi pristali v vladi, zato verjamemo, da nas od začetka rekonstrukcije ceste Dole–Ponikva–Loče ločijo le še meseci. Po zadnjih podatkiih naj bi bil razpis za dela objavljen v marcu 2020. (Jure Godler)

Sorodne novice

Poslanska nadomestila – jih prejemajo tudi naši (bivši) poslanci?

ViP

Uradno: Jelka Godec na čelo poslanske skupine SDS

ViP

Kaj je upočasnilo notranjo prenovo slivniške šole?

ViP

Pričela se bodo dela za komunalno ureditev industrijske cone jug 3

Jure Godler

Vabilo na spletno javno predstavitev projektov mestnega parka in pokopališča

Jure Godler

Godčeva ponovno na podpredsedniškem mestu SDS

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več