1.5 C
Šentjur pri Celju
25/10/2021
sentjur.net

Komunalno blato odvrgli kar v centru Šentjurja

Šentjur, 17. 6. 2021 – V četrtek so bili policisti PP Šentjur obveščeni, da je neznani voznik na travnati površini ulice Leona Dobrotinška, nasproti Industrijske cone Bohor, nelegalno odložil okoli 20 m3 odpadnega blata. O črnem odlagališču v Dramljah smo že pisali, tokrat pa je pogumni voznik stresel smrdečo gmoto skoraj v centru mesta – za objektom Arena sport na Hruševski strani Šentjurja. Zemljišče na katerega je zaenkrat še neznani voznik odvrgel komunalno blato je v lasti Občine Šentjur.

Če primerjamo odlagaišče v Dramljah je šentjursko bistveno manjše – gre za količino enega velikega tovornjaka – v Dramljah pa to količino ocenjujejo na 40-50 velikih tovornjakov. Prav tako je šentjurski odpadni kup na občinski zemlji, drameljski pa na zasebnem zemljišču. Predstavniki nacionalnega laboratorija pa so že vzeli tudi vzorce blata. Po vsej verjetnosti pa gre znova za blato, ki izvira iz čistilne naprave. Policija domneva, da je blato neznanec odvrgel nekje sredi prejšnjega meseca. Na tem delu se nahaja tudi sotočje Voglajne, Kozarice in Pešnice. Če bi komunalni odpadek pronical v vodo, bi bila možnost tudi onesnaženja Voglajne.

Po sledeh odpadkov

“Prava pot je edina in takšna kot jo ima JKP Šentjur – po Zakonu o javnem naročanju, smo zavezani k razpisu za prevoznika in tistega ki bo te odpadke uničil oz. deponiral. Na podalgi tega izberemo partnerja – za šentjursko čistilno napravo je to podjetje Saubermacher, ki je za to usposobljeno in razpolaga z vsemi potrdili in certifikati. To blato se iz Čistilne naprave Šentjur enkrat tedensko odda prevozniku, za to, poda ustrezne listine – prevoznico in dokazilo o tem, kam ga bo peljal. V našem primeru, ga prevoznik odpelje v Avstrijo na sežig, v kolikor pa blato ne dosega določene čistoče, pa ga vozi tudi na druge lokacije,” nam je zaupal direktor JKP Šentjur, Matjaž Žmahar. V šentjurski čistilni napravi se pridela na letni ravni med 700 in 1000 tonami tega odpadka.

Kako nastane?

Čistilna naprava skrbi za čiščenje odpadnih komunalnih voda. Po sistemu biološkega čiščenja se kanalizacija s skoraj celotne občine v Čistilni napravi Šentjur očisti. Grobi del se usede in ta je speljan v posebne zalogovnike, ki se odpeljejo na uničenje. Ta grobi del čiščenja komunalnega blata je še neznani prevoznik očitno odvrgel tudi pri nas. “Na JKP imamo redne inšpekcijske preglede, saj opravljamo javno službo odvajanja in čiščenja. Evidence so natančne in stroge, evidenčni listi pa dokazilo, da je izbrani prevoznik to količino prevzel in odpeljal, ter tudi kam je prevzeto blato peljal na uničenje. To blato, ki ga je nezani voznik odvrgel v Šentjurju, zagotovo ni blato iz naše čistilne naprave,” je še zaključil direktor Žmahar.

Občina je že sanirala odlagališče

“Bojim se, da je teh črnih odlagališč po naši občini in drugod po Sloveniji še veliko več. Zato smo obvestili javnost, da so občani do takšnega odlaganja pozorni, kajti utemljeno sumimo, da je lahko tega v naravi še veliko več. Če si nekdo dovoli, praktično sredi mesta odložiti tovornjak blata, je vprašanje kaj se dogaja še na katerih bolj odročnih predelih. To odlagališče je že drugo pri nas, z to razliko, da gre v Dramljah za zasebno zemljišče, pri tem pa zemljišče v lasti Občine Šentjur,” je povedal župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Še enkrat je opozoril, da v primeru odlagališča v Dramljah, občina ni stranka v postopku. “Zaradi takšnega blata, nam lahko grozi velika ekološka katastrofa, če bi bilo takšno blato odloženo pri kakšnem vodnem zajetju,” je še dodal župan.

Če se “šentjurski storilec” ne bo našel, bo občina, kot lastnik zemljišča prejela inšpekcijsko odločbo, da se to blato odstrani. Vendar se je župan mag. Marko Diaci odločil, da ne bodo čakali na rezultat preiskave in bodo nezakonito odloženo odpadno blato v Hruševcu že tokom današnjega dneva odstranili in sanirali povzročeno škodo. (Jure Godler)

Sorodne novice

V Vodulah odstranili komunalno blato

ViP

Nova čistilna naprava Planina je začela obratovati

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več