7 C
Šentjur pri Celju
27/02/2021
sentjur.net

#koronaintervju št. 16 – Mateja Bobek, umetnica

Mateja Bobek je unikatna umetnica, ki življenje raziskuje skozi številna izobraževanja in delavnice, ki jih izvaja v znanem zdravilišču Terme Olimia ter drugod s pozitivni rezultati udeleženih. Kombinacija solopetja, samostojni koncerti ob spremljavi citer ali klavirja ter izvajanje zvočnih kopeli z gongom, pojočimi posodami in kristalno liro, zvočno masažo po Petru Hessu, zvočni program Klik za otroke, jo oblikuje v unikatno umetnico z izjemno čisto, ljubečo energijo s katero poboža dušo in srce.

Lahko z nami delite kakšen spomin ali lumparijo iz mladosti?

Teh je bilo veliko in so zaznamovale lepo, radostno otroštvo ki se ga je lepo spomniti. Ravno te dni smo lumparije obujali ob pregledovanju slik iz otroštva za izzive na Facebooku ter se do solz nasmejali. Morda podelim tole lumparijo, ko sva s prijateljico segli po visoki veji s slivami in se nanjo obe obesili da bi pojedli slastne slive ter zlomili največjo vejo. Seveda kljub večkratnim opozorilom njene babice, ki ji je bilo drevo zelo ljubo, da tega ne smeva. Vedeli sva, da nama huda prede, če babica vidi odlomljeno največjo vejo in svežo režo na deblu drevesa. Zato sva hitro z rjavo tempera barvico pobarvali sled odlomljene veje na deblu drevesa in se izognili šibi, ki bi sicer zagotovo »zapela«, kajti babica ni opazila odlomljene veje.

Kateri šolski predmet vam je povzročal največ in kateri najmanj preglavic?

Največ težav mi je povzročala matematika pri kateri sem zares presedela veliko časa in najmanj glasba, kjer sem imela v tistih časih velik plus pri učiteljici zaradi 100 % udeležbe na pevskih vajah, proslavah, vse kar je bilo kreativnega, umetniškega sem bila povsod zraven. Danes otroci takšnega privilegija najbrž  ne morejo več imeti pri glasbi, ki zahteva tudi veliko teoretičnega znanja.

Zaposleni ste v turizmu. Kam bi peljali goste iz tujine, da bi jih z lepotami Slovenije najbolj očarali?

Gostje iz tujine so navdušeni nad našo čudovito deželo, ko jim pokažemo turistične bisere Slovenije kot so Bled, Bohinj, Postojnska jama, Soča, Piran, prestolnica države, tudi Podčetrtek, ki se je umestil na zemljevid zelene destinacije in druge, katere so bile izjemno oblegane destinacije pred situacijo v kateri smo se znašli zaradi korona virusa. Menim, da bo sedaj krizni management v turizmu prinesel večji poudarek na oddaljenih, nepoznanih, manj obleganih destinacijah z zgodbami, ki bodo dobile še večjo težo. Turizem smo ljudje in zgodba s prepletom kulturne dediščine, znanja, lokalnih proizvodov, neokrnjene narave vtisnejo nepozaben pečat butičnemu gostu, ki prerodi svoje življenje v telesu in duhu.

Kateri dopust vam je ostal v najlepšem spominu? Kaj ste tam doživeli?

V najlepšem spominu mi je ostal dopust na Kreti, kjer sva s partnerjem prevozila celotni otok z veliko doživetij, izjemnim gostoljubjem domačinov, čudovitih plaž, kulturne dediščine do večernega utripa plesa na plaži s pevko v živo v latino ritmih, kar mi je ostalo v zelo lepem spominu, ko smo z domačini plesali in začutili njihovo kulturo. Z domačinko iz otoka sva še danes v kontaktu.

Katero stvar ste doma nazadnje sami popravili?

Hm, priznam da veliko ne popravljam sama, ker zato poskrbi moški del družine. Sem pa nekaj dni nazaj popravila in sestavila okvir, ki se je razpadel od mojega portreta, ki mi veliko pomeni.

Koga bi izbrali, če bi lahko na klepet povabili katero koli znano oz. slavno osebo?

Tale odgovor bo bolj visokoleteč 🙂 Povabila bi mojo zelo priljubljeno pevko Celine Dion, ki jo spremljam že veliko let, med drugim sem zaradi prepogostega poslušanja uničila dva njena CD-ja, na šolanju djotiš smo obravnavali njeno natalno karto, kjer smo prepoznali dosti podobnosti z mojo in doživljanje težjih izkušenj v življenju. Tako zelo sem spremljala zgodbe njene družine in bolezen moža Reneja, da sem na dopustu opazila gosta, ki je bil popolnoma podoben njenemu možu in ga nevede očitno pogledala, da je gospod to opazil in me vprašal, čemu ga tako gledam. Seveda mi je bilo zelo nerodno in sem mu potem razložila, da me je popolnoma spomnil na Reneja, moža od moje pevske vzornice Celine Dion. Gospod prihaja iz Londona in sem ga nato tako navdušila z opisom Slovenije, da je prišel v Terme Olimia že dvakrat, prvič za 14 dni in drugič za teden dni ter se zagotovo želi še vrniti v Slovenijo in na morje sosednje Hrvaške. Trenutno mi zaradi bivanja v Rogatcu največ pomeni srečanje in preživljanje časa z mojimi domačimi primarne družine s Planine pri Sevnici pod občino Šentjur.

Brez česar ne bi mogli živeti? Zakaj?

Brez glasbe, petja, igranja na gong, himalajske sklede in liro. Tako skrbim za svoje zdravje, ravnovesje, mir, osebnostni razvoj, pridobivam nova znanja, izpolnjujem svoje poslanstvo da širim pozitivne, dobre vibracije za dvig zavesti skozi zvok.

Če bi lahko živeli v kateri koli pravljici, v kateri bi in kateri lik bi bili?

V zadnjih letih mi je pustila zgodba v  risanem filmu Ledeno kraljestvo 1 in 2 velik pečat zaradi globokega sporočila o moči sočutja, ljubezni, pomenu preteklosti družinskega rodu, ki ga nosita. Ker delujem v Termah Olimia, kjer imamo veliko otrok sem se v lik Else tudi prelevila ter prinesla veliko veselja med naše otroke in starše.

Katero delo, ki ga odlagate že nekaj časa, bo sedaj prišlo na vrsto?

Že nekaj časa odlagam pisanje magistrske naloge, da bom zaključila magistrski študij destinacijski turizem na Fakulteti za komercialne in poslovne vede. Področje naloge bo zajemalo vpliv holističnega zvoka na naše telo in avro, kar bom dokazovala s Kirlianovo kamero.

Kaj je vaša največja še neizpolnjena želja?

Da bi zapela v orkestru z Andre Rieu-a ali s Celine Dion. 😉 Rekli ste največja 😉

Kateri je vaš vic, ki bi ga delila z nami?

Vice od ljudi, ki jih super povedo rada slišim in se nasmejem, sama pa nisem tako dobra v pripovedovanju vicev. Mi pa zelo veliko pomeni hudomušnost in humor v vsakodnevnem življenju, ki dela življenje lahkotno, živahno, zanimivo po čemer me moji bližnji tudi poznajo. Večkrat se od srca sama sebi nasmejem ob smešnih življenjskih situacijah, kar me posebej razveseli. Spomnim pa se pripetljaja na nastopu, ko sva za zamenjano besedo v besedilu vedeli s pianistko in je bilo potrebno narediti kratko pavzo, da sva nabrani smeh spustili iz sebe ter nadaljevali s koncertom :). Smeh je pol zdravja in razvedri telo in duha.

Sorodne novice

Mateja Bobek izdala zbirko glasbenih sporočil za srce

Jure Godler

Župan Diaci: “Ne izgubljajmo energije z jezo in prepiri zaradi vrste pred banko”

ViP

Bodimo odgovorni, upoštevajmo ukrepe!

ViP

Občina prepovedala uporabo vseh športnih in javnih površin

ViP

Strožji ukrepi: od petka nošenje mask tudi na prostem

ViP

V prvi polovici septembra v Šentjurju 16 okužb

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več