22.1 C
Šentjur pri Celju
14/06/2021
sentjur.net

Koroški Slovenci v čast Malgaju

Šentjur, 5. 5. 2019 – Občina Šentjur letos obeležuje 100. obletnico rojstva in 125. obletnico smrti borca za severno mejo in našega rojaka Franja Malgaja. S tem namenom je delovna skupina pripravila pestro dogajanje sklopa prireditev, ki se je začela s slavnostno akademijo, ki so jo zaradi gostov in nastopajočih poimenovali kar Koroški dan. Akademijo so začeli, kot se spodobi – s slovensko himno, ki jo je zapela sopranistka Martina Zapušek. S to slovesnostjo so se organizatorji želeli pokloniti rojakom, ki so se borili za severno mejo, in Koroškim Slovencem, ki so skozi stoletja uspeli ohraniti svoj jezik in svojo narodnostno bit.

Franjo Malgaj je bil prvi slovenski častnik, ki je s svojo enoto prostovoljno prišel na Koroško, da bi Koroške Slovence ponovno priključil k matični domovini. Po njegovi zaslugi je Mežiška dollina pripadla Sloveniji. Dne 6. maja 1919 je 24-letni Malgaj padel pri Tolstem vrhu.

O Koroških Slovencih

Slavnostni govornik je bil dr. Feliks J. Bister, slovenski publicist, aktiven član Avstrijske lige za človekove pravice in prvi vodja izpostave Avstrijskega inštituta za vzhodno in jugovzhodno Evropo v Ljubljani. V svojem govoru je spregovoril o Koroških Slovencih, ki delujejo na področjih kulture in znanosti. “Kultura ne more izhajati brez kritike, ki je dostrikrat pogoj za našo individualno pripravljenost, da upoštevamo druge poglede in se tudi sami hote ali nehote duhovno premaknemo,” je povedal v uvodu. V nadaljevanju se je dotaknil številnih zamejskih Slovencev in njihovega doprinosa k ohranjanju jezika in zgodovine. Posebej pa je izpostavil pisatelja Florjana Lipuša, ki je ob prejemu državne nagrade na Dunaju povedal: “Jezik je več kot le orodje, več kot le spremljevalni pojav vsakdanjika. Jezik ni le znamenje razlikovanja. Je edini temelj, na katerem je moč izgraditi identiteto.”

Za kulturni program so poskrbeli pevci Društva Danica iz Pojune. “Z društvom nas vežejo dolgoletna pevska prijateljstva, ki imajo korenine v prejšnjem tisočletju,” je izpostavila moderatorka in ena organizatoric prireditve Anita Koleša, vodja izpostave JSKD Šentjur. Prijateljstvo sega v leto 1978, ko so v Šentprimožu gradili kulturni dom. Udarniška pomoč društvu pri izgradnji doma se je nadaljevala z medsebojnim kulturnim sodelovanjem z MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur. Nastopila sta mešani in mladinski pevski zbor Danica, ki sta v program spretno vnesla številne slovenske ljudske koroške pesmi. Izkazala pa sta se tudi z izjemo homogenostjo in kvaliteto zapetega.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Svečana akademija Mestne skupnosti Šentjur prvič virtualno

Jure Godler

Prejeli smo: Franjo Malgaj spet na severni meji

Jure Godler

OŠ Franja Malgaja Šentjur: Štiri obletnice in proslava

Jure Godler

Zaključek bralne značke: Kultura od glave do repa

Jure Godler

Franjo Malgaj v številnih podobah na Ipavčevi paleti

Jure Godler

Moja domovina v zborovski pesmi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več