18.2 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Ksenija Benedetti: “Obdržala sem spodnje perilo, ampak sem veliko povedala”

Šentjur, 27. 2. 2024 – V Knjižnici Šentjur vsako leto izvajajo projekt Bralna značka za odrasle, ki poteka od januarja do januarja. Namen projekta je, da bralci posežejo knjiga katerih avtorji, ki niso vedno na njihovem bralnemu seznamu ali pa ti obeležujejo okroglo obletnico rojstva. Tematika je raznolika in vsako leto drugačna. V ta namen pripravijo zgibanko s priporočeno literaturo in posebej izpostavijo izbrane knjige na policah, ki so namenjene za projekt.

Poleg predlogov, ki so jih pripravili s pomočjo predlogov “značkarjev” so v letu 2023 dodali še Iga Grudna (130. obletnico rojstva), Prežihovega Voranca (100. obletnico rojstva), Frančka Bohanca (90. obletnico rojstva) Poldeta Bibiča in Rajka Dolharja. V bralni seznam so vključili še nagrajenca Prešernovega sklada Dušana Jelinčiča ter nekaj drugih nagrajenih slovenskih avtorjev ter Nobelovi nagrajenki Alice Munro in Wisławo Szymborsko. Letošnja Bralna značke v Knjižnici Šentjur pa je že 15. po vrsti. Za osvojitev bralne značke pa je bilo potrebno prebrati najmanj štiri od predlaganih knjig iz zgibanke. “Bralno značko za odrasle  je prejelo kar 228 bralk in bralcev,” je povedala direktorica knjižnice Tatjana Oset

Bralna priznanja in znana gostja

Zaposleni v knjižnici pa nagradijo zveste bralce s prireditvijo v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur in bralnim priznanjem. Tokrat so v goste povabili dolgoletno vodjo državnega protokola Ksenijo Benedetti. Benedettijeva je končala študij muzikologije in študij na Londonski šoli za odnose z javnostmi. Njena glasbena izobrazba jo je najprej vabila v svet glasbe, kjer je sodelovala v pop skupinah Bela čokolada, Plexus Solaris in Heroid funebre, igrala klavir v porotroškem hotelu Palace. Od leta 2000 pa do leta 2018 pa je bila vodja državnega protokola. Poročena je z igralcem Borisom Cavazzo, ki je bil prav tako prisoten na prireditvi Bralne značke za odrasle.

… ni povedala čisto vsega

Z vodjo protokola se je pogovarjala Maja Furman, vsestranska literarna ustvarjalka in dolgoletna zunanja sodelavka Knjižnice Šentjur. S vodjo protokola sta se pogovarjali o knjigi Hiša sozvočja, ki jo je napisala prav Benedettijeva. Knjiga je avtobiografski intervju s 75 sopotnicami in sopotniki. Odkrito sta spregovorili o tem kako se je avtorica odprla v svoji knjigi. “Nisem čisto vsega povedala. Knjiga ni mišljena kot striptis to golega, saj sem obdržala spodnje perilo in mogoče še kakšno majčko,” je Benedettijeva spregovorila tudi o vsebini knjige.

Pogovarjali sta se tudi o prednosti branja knjig nista pa se mogli izogniti tudi njeni 18-letni službi kot vodji protokola. “Trudila sem se vedno delati profesionalno za katero koli vlado. Pri protokolu je treba gledati na funkcijo in ne na ime in priimek osebe, ki to funkcijo zaseda,” je povedala gostja. Spregovorila je tudi o ponudbi za službo kraljeve družine iz Dubaja, ki jo je sprejela, vendar nato niso izbrali nikogar. Po zanimivem pogovoru so prejemniki bralne značke v avli prejeli tudi bralna priznanja. (Jure Godler) 

Sorodne novice

Literarni večer z Mimi Podkrižnik Tukarič

Jure Godler

Poletna noč privabila množico ljubiteljev glasbe

Jure Godler

Cirkusanta Malek navdušila najmlajše

Jure Godler

Prva samostojna razstava Katarine Jazbinšek

Jure Godler

Predstavila dela ustvarjena v koronskem času

Jure Godler

Knjižnica Šentjur uvaja brezstično izposojo

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več